2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdekes tervvel csökkentenék Kína szénigényét

Az  olaj-, gáz-, és villamosenergia-szolgáltatással foglalkozó S&P Global Platts piaci forrásokra hivatkozva közölte: Kínában éppen egy olyan, nagy távolságokat összekötő ultra-nagyfeszültségű távvezeték épül, amely képes visszaszorítani a kínai energiaipar jelenlegi szénigényét.

Az új távvezeték hossza 3424 kilométer lesz, és a nyugat-kínai Hszincsiang tartománytól Kansu, Ninghszia, Sanhszi és Honan tartományokon keresztül, az ország keleti szélén lévő Anhuj tartomány Hszüancseng városáig húzódik majd a nyomvonala. Ráadásul az S&P Global Platts úgy tudja, hogy az 1100 kilovolt (kV) feszültségű átviteli vezetékrendszer nemsokára el is készül.

A nagy távolságra történő hatékony energiaátvitelhez ultra-nagyfeszültségű energiahálózatokra van szükség, ilyeneket Kína évek óta tervez – és részben épít is. A most bejelentett ehv távvezetéket a Xinhua News szerint arra tervezték, hogy azon évente akár 66 milliárd kilowattórányi energiát (kWh) továbbítani lehessen. Valószínűsíthetően e transzportenergia zöme az északi, 28 GW termelőkapacitású Hszincsiang tartományban található Zhundong-i szénerőműből származik majd. Ami ennél is érdekesebb:

az átviteli hálózat drasztikusan csökkentheti a kelet-kínai széntüzelésű erőművek működését.

Gigantikus távvezetékekkel intézik el Kínában a szenet Fotó: Wikimedia

Az átviteli vezeték a kínai hírügynökség közlése szerint évente képes lehet akár 30 millió megatonnával is csökkenteni az ország szénfelhasználást. Az S&P Global Platts szerint a megtérülés mellett az is elvárás az új távvezetékkel szemben, hogy nyomást gyakoroljon a szénárakra. Ez utóbbi helyzet leegyszerűsítve úgy áll elő, hogy mivel a hszincsiangi szénerőműbe kerülő szén sokkal olcsóbb, mint a távvezeték nyomvonalának másik végén ma még termelő erőművekbe kerülő tüzelőanyag, így, ha előbbi a jelenleginél is jobban kihasználható, akkor utóbbiak működése gazdaságilag megkérdőjelezhetővé válik.

Neked ajánljuk
Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek Ismét új CAF gurult ki a sínekre A felmelegedés nyomán az Északi-sark a globális versengés új színterévé kezd válni Szabadtéri és online kiállításon is megcsodálhatjuk Máté Bence alkotásait Több száz kiló húst ajánlottak fel rászorulóknak a böllérek
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam