2019. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokat ér a tengeri szél

A General Electric (GE) megújuló energiás üzletága annyira bízik a tengeri szélenergia-piac kínai sikerében, hogy bejelentette: gyárat nyit. Ha minden a terv szerint alakul, akkor a legnagyobb offshore szélturbina modelljeit Kantonban építheti fel. 

A GE bejelentette, hogy új kínai szélerőmű-gyárat nyit, ahol nemcsak termelni fog, de új operációs és fejlesztési központot létesítve tervezni is.

A Szélenergia Világtanács legutóbbi jelentésében az áll, hogy az európai hegemónia évei után Ázsiába tevődik át a szélenergia-ipar offshore origója, mert Kína (de mellette Tajvan, Vietnám, Japán, India és Dél-Korea is) nagymértékben nyit e platformok felé.

2030-ra a régióban a teljes telepített kapacitás még a visszafogott várakozású forgatókönyv szerint is meghaladja majd a 100 gigawattot.

A GE-gyár építése a hírek szerint még idén megkezdődik, 2021 elején pedig már a tengeri szélturbina-szerelvények gyártása is elindulhat. Az üzem a Jieyangban létrehozott tengeri szélerőműpark-projekt szerves része lesz. John Lavelle, a vállalat megújuló energiás cége tengeri szél divíziója főnökének elmondása szerint a Guangdong Ooffshore fejlesztések célja, hogy 2030-ra 66 gigawatt megújuló energiát állítsanak elő a régióban.

Ehhez minden bizonnyal szükség lesz arra, hogy a GE a Haliade-X 12 MW-os turbináit építse és installálja a rendszerbe. Ez a világ legnagyobb és leghatékonyabb ma ismert és építés alatt álló offshore termelőegysége.

Óriási tengeri szélerőművek épülhetnek Fotó: General Electric

A GE-nél úgy számolnak, hogy egyetlen 750 MW-os Haliade-X 12 MW-os szélfarm képes akár egymillió háztartás éves energiaszükségletének biztosítására.

Neked ajánljuk
A Google is elkötelezte magát a tiszta energia mellett Megújuló egyetemek Elindították a világ legnagyobb szélerőművét Apró lépésekkel segít zöldülni a dm 9000 háztartást lát el tiszta energiával a MOL napelemparkja
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam