2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Budapesten egyre nagyobb teret nyer magának a távhő

Új vezetékszakaszok telepítésével folytatja az egységes budapesti távhőhálózat kiépítését a Főtáv, így további lakó-, kereskedelmi és középületek csatlakozhatnak a szolgáltatáshoz. A projekt azért is fontos, hogy a hőgyűrű megépülése érdemben javíthatja a fővárosi levegőminőséget.

A Főtáv Zrt. 2016-ban indította el új korszakot nyitó projektjét, amelynek célja a budapesti hőgyűrű kiépítése bécsi mintára összekötve a főváros nyolc különálló, szigetszerűen működő hőkörzetét. Az egységes budapesti távhőrendszer mintegy 40 milliárd forintból történő kialakításával

a belső kerületekben, később további külvárosi részeken is bevezethetővé válik a távfűtés.

A projekt részét képező Kéménymentes belváros program keretében a belső kerületekbe is eljut a távhő-vezetékhálózat, és több tízezer belvárosi lakás bekapcsolását tervezi a szolgáltatásba a Főtáv. A hálózatbővítés révén számos kereskedelmi és középület is csatlakozhat.

A távfűtésnek köszönhetően jelentősen javulhat Budapest levegőminősége Fotó: MTI/Kovács Attila

A 2023-ra egységesülő budapesti távhőrendszer kiépítésének első látványos lépése 2018–2019-ben a távhő-gerincvezeték Budáról Pestre történő átvezetése az Erzsébet hídon. Az ezzel és a további fejlesztésekkel megszülető pókhálószerű rendszernek köszönhetően az V., a VI., a VII. és részben a VIII. kerület több vezetékkel is kapcsolódik majd a szolgáltatáshoz.

2019-ben további jelentős szakaszok épülnek meg, újabb területekre kiterjesztve a hálózatot. A többi között megvalósul Észak-Pest és Dél-Buda összekötése, amely nagyrészt szintén a belváros távhőellátását szolgálja.

Az északi belvárost távhővel ellátó Pannónia utcai vezeték megépítése 2019–2020-ra van beütemezve. Ennek célja részben a városligeti fogyasztók ellátása, részben a kispesti hőkörzet és Észak-Pest összekapcsolása.

A terv szerint 2019-től 2023-ig jöhet létre a Csepel–Kelenföld–Kispest hőkörzetek összekapcsolása, a Váralagúti távvezeték Fő utcai fogyasztók bekapcsolását elősegítő fejlesztése pedig szintén ebben az intervallumban realizálódhat. A Soroksári úti ellátóvezeték 2020–2021-ben készül el.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam