2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gázmezőn lebegő szélerőművet építenek Dél-Koreában

A norvég Equinor olaj-, gáz- és szélipari vállalat bejelentette, hogy két koreai partnerrel közösen egy 200 megawattos lebegő tengeri szélerőműparkot épít Dél-Koreában. 

Mint kiderült, a norvégok a Donghae elnevezésű szélerőműparkot vízen lebegő szélturbinás technológiával szeretnék megépíteni. Korábban már kipróbálták a megoldást: 2017 ősze óta a skót hálózatra termel a világ máig egyetlen lebegő tengeri szélerőműve. A 30 megás Hywind Aberdeenshire közelében azóta is problémamentesen üzemel. 

„Hiszünk abban, hogy

az úszó tengeri szélerőmű platform a megújuló energia termelésének a következő hulláma,

és az elkövetkező évtizedben az iparral együtt arra törekszünk, hogy versenyképes megújuló energiaforrás legyen” – vallja az Equinor. 

Óriási szélerőművet építenek Dél-Koreában  Fotó: Equinor

Stephen Bull, a vállalat szélenergia- és alacsony szén-dioxid-kibocsátású klaszterének alelnöke a dél-koreai bejelentés kapcsán közölte: ha megépítik, a Donghae lesz a világ legnagyobb úszó-lebegő szélerőműparkja.

A közeljövőben egyébként több hasonló technológiai megoldással is bekapcsolnak offshore rendszereket: Európában 9, Ázsiában 3, az Egyesült Államokban 1 projekt már jelenleg is építés alatt áll.

A dél-koreai projekt tényleges megkezdése előtt a konzorcium megvalósíthatósági tanulmányt készít, mely a 2022–24 közötti időszakra tervezett építkezés részleteinek kidolgozásán túl a Donghae 1 platform használatát is leírja úgy, hogy azt már most egy nagyobb szélerőműpark részeként (alállomásaként) kezelik. Ebből az következik, hogy a 200 MW-os beruházás sikere esetén további offshore termelőkapacitásokat is építenének ezen a területen. 

Neked ajánljuk
A rénszarvasok zavarása miatt bonthatnak le 151 szélturbinát Norvégiában Olcsón és egyszerűen: szélenergiával a felmelegedés ellen Mini szélturbináké a jövő? Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam