2020. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erőforrások a felszín alatt – százmilliók jutnak a hazai kutatásokra

Négyszázmillió forintot nyert el a Miskolci Egyetem a Tématerületi kiválósági programban (TKP); a pénzt olyan kutatásokra használják fel, amelyek a felszín alatti természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását célozzák. A támogatás komoly előrelépést hozhat a hazai zöldenergia terjedésében. 

Deák Csaba kancellár a Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy 

szakembereik hat kutatócsoportban dolgoznak majd a nyersanyagok hatékonyabb kitermelési és hasznosítási eljárásainak tökéletesítésén, a geotermikus rendszerek vizsgálatán, illetve a környezettudatos, tisztaenergia-átalakítási technoló­giák fejlesztésén.

„Az utóbbi években új lendületet vett a Miskolci Egyetem, ennek köszönhetően a mostani pályázati támogatás egy komoly sikersorozat része. Éppen néhány hete mutattunk be egy olyan saját fejlesztésű speciális robotot, amely elárasztott bányákat tud feltárni, de nemrég írtunk alá húszéves keretmegállapodást az Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel, a CERN-nel. Emellett egyre több nemzetközi pályázaton is sikerül brüsszeli forrásokat lehívnunk, ami a hazai felsőoktatási intézmények között igencsak példaértékű” – fogalmazott a kancellár.

A bőnyi geotermikus energiaellátó központ  Fotó: MTI/Krizsán Csaba

„A TKP hároméves program, így összesen 45 milliárd forint körüli támogatási keret áll majd rendelkezésre, amely azt a célt szolgálja, hogy társadalmi és gazdasági hasznot hozó termékek, illetve szolgáltatások szülessenek. Szeretnénk elérni, hogy az egyetemek számára legyen természetes, hogy piaci igény szerint, a piac szereplőivel partnerségben hajtják végre a fejlesztéseket. Mindez a vállalati szereplők versenyképességét is fokozza” – emelte ki Birkner Zoltán, a TKP-pályázatot meghirdető Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, aki kitért arra is, hogy az NKFIH tanácsadással és képzésekkel is segíti a direkt brüsszeli forrásokhoz való hozzájutást, mert az a céljuk, hogy ne csak a tudományos elit találkozóit finanszírozzák, hanem minél több vállalkozásnak és egyetemnek nyíljon lehetősége arra, hogy csatlakozhasson a vezető nemzetközi trendekhez.

Neked ajánljuk
Fontos szerepe lehet a budapesti geotermikus energiának Hazánkban tavaly közel 124 százalékkal nőtt a napelemek által termelt áram Németországban geotermikus energiával állítanának elő akkumulátorokat A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható Díj a járvány idején helytálló nők elismerésére
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam