2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fényes jövő vár a napelemekre

A tajvani TrendForce számításai szerint fényes jövő vár a napelemekre: a piackutató vállalat úgy véli, a fotovoltaikus panelek iránti igény 16 százalékkal haladja meg a 2018-ban mért szállításokat. A növekvő tendencia 2020-ban is folytatódhat.

A tajvani elemzők úgy vélik, a gigawattos nagyságrendű piacok száma a tavalyi évben rögzített 16 országról 21-re fog emelkedni 2019-ben, így a modulok iránti igény földrajzilag diverzifikáltabb lesz. 

„Az ügyfelek bevonásánál a harmadik negyedévben mérsékeltebb ütemre számítunk, de ez csak a piac átmeneti megtorpanásának tudható be” – magyarázták az elemzők. Az előzetes adatok szerint a kínai gyártók körülbelül 28,5 GW-nak megfelelő mennyiségű modult szállítottak 2019 januárja és májusa között,

ezzel csaknem megduplázták a 2018. év azonos időszakának eredményét, ezen belül a tengerentúlra juttatott szállítmányok elérték a 14,6 GW szintet.

Az Európához köthető, fotovoltaikus modulok iránti igény esetében ugrásszerű növekedésre lehet számítani; a 2018-ban elért 11,9 GW után idén akár a 21,8 GW-ot is elérheti.

A TrendForce szerint 2019-ben a napelemek iránti igény eléri a 125,5 GW szintet Fotó: Unsplash

„Az európai minimumimportár kivezetésével elhárultak a kereskedelmi akadályok, és új kereskedelmi csatornák nyíltak meg azon kínai beszállítók előtt, amelyekre hatást gyakorolt Kína 531-as számú Új irányelve” – jegyezte meg a TrendForce.

A szakemberek szerint az idei évre előrejelzett európai növekedést részben a párizsi megállapodásból következő fokozódó keresletnek tulajdonítják. E két tényező eredményeként a fotovoltaikus eszközök iránti igény várhatóan további 10 százalékkal fog nőni: ezzel 2020-ban elérheti a 24 GW-ot.

Az elemzők úgy vélik, hogy továbbra is Kína és az Egyesült Államok marad az első és a második legnagyobb piac, őket követi India és Japán.

Neked ajánljuk
Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek Az EU növelné a tengeri szélenergia-kapacitást Túl a csúcson? Rengeteg szemetet szállítottak el ősszel az erdőkből A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam