Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 4., Izidor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Görögországban még mindig tart a napenergiaboom

Görögországban egyre nagyobb sikere van a napenergiának. A RAE szerint csak az elmúlt három hónapban 215 pályázat érkezett megújuló energiát termelő létesítmények telepítésére – ezek az országban összesen 2,5 GW kapacitást jelentenének. 

A tiszta energia iránti érdeklődés mögött elsősorban Görögország megújulóenergia-terve áll. A 2016-ban megtartott kis fotovoltaikus próbapályázatot követően az ország 12 hónap alatt négy nap- és szélenergia-fordulót tartott, összesen körülbelül 700 MW napenergia-termelési kapacitást osztottak szét.

Mindez az Európai Unió Számvevőszékére is hatást gyakorolt, amely nemrégiben követendő modellként hivatkozott a görög pályázatokra, bár a szervezet hozzátette, hogy Görögország előtt továbbra is ott áll az a kihívás, hogy megfelelő számú befektetőt vonzzon az árverésekre.

Az aggály mögött az áll, hogy a négy pályázati körben a tervezettnél kevesebb kapacitást sikerült kiosztani, elsősorban a projektek engedélyeinek hiánya miatt. A tény, hogy kevés projektfejlesztő rendelkezik a kötelező dokumentumokkal, megmagyarázza a RAE által jelenleg kezelt engedélykérelmek áradatát, bár ezek egy része olyan telepítésekkel kapcsolatos, amelyeknél például a termelési kapacitás nem éri el az 500 kW-t.

Görögország rendkívüli választást tartott július 7-én, s bár a megújuló energiával kapcsolatos pályázatok rendszerének változása nem várható,

az új kormány kifejezte azon szándékát, hogy mérsékelje a társaságokra kivetett adókat, és ösztönzőbbé tegye a gazdasági környezetet.

Görögországban egyre nagyobb sikereket ér el a megújuló energia Fotó: Pixabay

A vállalati kamatlábak jelenleg 28 százalék körül mozognak, és az új miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis azt ígérte, hogy szeptembertől kezdve fokozatosan 20 százalékra fognak csökkenni.

Neked ajánljuk
Egyre több békési háztetőn van napelem Napelemet a kutyaházra? Nagyon nem mindegy, hogy hova telepítenek napelemet Először keltek ki keafiókák Magyarországon Vízi egypercesek – Novellapályázat
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam