2019. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Görögországban még mindig tart a napenergiaboom

Görögországban egyre nagyobb sikere van a napenergiának. A RAE szerint csak az elmúlt három hónapban 215 pályázat érkezett megújuló energiát termelő létesítmények telepítésére – ezek az országban összesen 2,5 GW kapacitást jelentenének. 

A tiszta energia iránti érdeklődés mögött elsősorban Görögország megújulóenergia-terve áll. A 2016-ban megtartott kis fotovoltaikus próbapályázatot követően az ország 12 hónap alatt négy nap- és szélenergia-fordulót tartott, összesen körülbelül 700 MW napenergia-termelési kapacitást osztottak szét.

Mindez az Európai Unió Számvevőszékére is hatást gyakorolt, amely nemrégiben követendő modellként hivatkozott a görög pályázatokra, bár a szervezet hozzátette, hogy Görögország előtt továbbra is ott áll az a kihívás, hogy megfelelő számú befektetőt vonzzon az árverésekre.

Az aggály mögött az áll, hogy a négy pályázati körben a tervezettnél kevesebb kapacitást sikerült kiosztani, elsősorban a projektek engedélyeinek hiánya miatt. A tény, hogy kevés projektfejlesztő rendelkezik a kötelező dokumentumokkal, megmagyarázza a RAE által jelenleg kezelt engedélykérelmek áradatát, bár ezek egy része olyan telepítésekkel kapcsolatos, amelyeknél például a termelési kapacitás nem éri el az 500 kW-t.

Görögország rendkívüli választást tartott július 7-én, s bár a megújuló energiával kapcsolatos pályázatok rendszerének változása nem várható,

az új kormány kifejezte azon szándékát, hogy mérsékelje a társaságokra kivetett adókat, és ösztönzőbbé tegye a gazdasági környezetet.

Görögországban egyre nagyobb sikereket ér el a megújuló energia Fotó: Pixabay

A vállalati kamatlábak jelenleg 28 százalék körül mozognak, és az új miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis azt ígérte, hogy szeptembertől kezdve fokozatosan 20 százalékra fognak csökkenni.

Neked ajánljuk
Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora Szeptembertől támogatás a naperőművekre Háromszor több az erdőtűz az unióban, mint a korábbi években Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam