2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia átszámítva 1,7 billió forintot költött a fosszilis üzemanyagok kutatására

A CAFOD elnevezésű katolikus környezetvédő szervezet elemzése szerint az Egyesült Királyság 2010 és 2017 között 4,6 milliárd fontot (1,7 billió forint) költött külföldi kőolaj- és földgázkutatásokra.

2010 és 2017 között a Nagy-Britannia által pénzügyileg támogatott külföldi energetikai projektekre szánt összeg több mint fele jutott a fosszilis energiahordozók kutatására. A megújulókra mindössze 17 százalék ment el (a fennmaradó részt az atomenergia és infrastrukturális kutatások vitték el).

„Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy rájöjjünk: ha szénkibocsátás-semlegessé akarunk válni, és 1,5 Celsius-fok alatt akarjuk tartani a felmelegedést, akkor nem kéne közpénzt költenünk a fosszilis tüzelőanyagokra”

– nyilatkozta Sarah Wykes, a CAFOD munkatársa a New Scientistnek.

Nagy-Britannia milliárdokat költ fosszilis üzemanyagok kutatására Fotó: Pixabay

Bár az Egyesült Királyság csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, és kifejezetten ambiciózus klímacélokat fogalmazott meg az elmúlt években, nincs egyértelmű trend az energetikai célú közpénzköltésekben, ami a megújulók térnyerését és a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorulását mutatná.

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Hej, ha az a sok haj mind hasznosulna! Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam