2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia átszámítva 1,7 billió forintot költött a fosszilis üzemanyagok kutatására

A CAFOD elnevezésű katolikus környezetvédő szervezet elemzése szerint az Egyesült Királyság 2010 és 2017 között 4,6 milliárd fontot (1,7 billió forint) költött külföldi kőolaj- és földgázkutatásokra.

2010 és 2017 között a Nagy-Britannia által pénzügyileg támogatott külföldi energetikai projektekre szánt összeg több mint fele jutott a fosszilis energiahordozók kutatására. A megújulókra mindössze 17 százalék ment el (a fennmaradó részt az atomenergia és infrastrukturális kutatások vitték el).

„Nem kell hozzá atomfizikusnak lenni, hogy rájöjjünk: ha szénkibocsátás-semlegessé akarunk válni, és 1,5 Celsius-fok alatt akarjuk tartani a felmelegedést, akkor nem kéne közpénzt költenünk a fosszilis tüzelőanyagokra”

– nyilatkozta Sarah Wykes, a CAFOD munkatársa a New Scientistnek.

Nagy-Britannia milliárdokat költ fosszilis üzemanyagok kutatására Fotó: Pixabay

Bár az Egyesült Királyság csatlakozott a párizsi klímaegyezményhez, és kifejezetten ambiciózus klímacélokat fogalmazott meg az elmúlt években, nincs egyértelmű trend az energetikai célú közpénzköltésekben, ami a megújulók térnyerését és a fosszilis tüzelőanyagok visszaszorulását mutatná.

  • A teljes cikket a forrásra kattintva lehet elolvasni.
Neked ajánljuk
Hazánkban tavaly közel 124 százalékkal nőtt a napelemek által termelt áram Zöldfordulat Skóciában Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam