2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A hőség miatt Németországban le kellene állítani egy atomerőművet

Sorra dőlnek meg a melegrekordok Európában – Németországban, az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius-fokot mértek. Ha a hőmérséklet nem csökken, akkor  egy atomerőművet is le kell állítani. 

A hőség miatt leállíthatják az Alsó-Szászország tartománybeli Emmerthalnál a település egyik részéről elnevezett Grohnde atomerőművet, mert egyre melegebb a Weser folyó vize, amelyet a reaktor fűtésére használnak. 

A hőség és a víz felmelegedése ugyan önmagában nem hátráltatná az erőmű működését, de az élővilág védelmében nem szabad még melegebb vizet a folyóba ereszteni.

A Grohnde atomerőmű Fotó: Wikimedia

A tervek szerint az erőművet akkor indítják be ismét, amikor a Weser vize tartósan a kritikus határ alá süllyed.

Az ország nagy részét ráadásul a hőség mellett az aszály is sújtja. A Duna bajorországi szakaszán például a hajóforgalom korlátozására lehet szükség az egyre alacsonyabb vízállás miatt, és a tartomány több járásában a hatóságok a növényzet és az állatok védelmében megtiltották a lakosságnak, hogy vizet vegyenek a folyókból, patakokból.

Neked ajánljuk
Vajon sikerülhet 1,5 Celsius-fokon megfogni a globális felmelegedést? Egyre stabilabb a délkelet-európai villamosenergia-piac A világátlagnál kétszer gyorsabban melegszik Izrael Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam