2021. február 26., Edina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Süli: Paks 2 nélkül nem tudjuk elérni a klímavédelmi céljainkat

A klímavédelmi célkitűzéseket Magyarország is támogatja, de ezeket csak úgy tudja kielégíteni, ha megépíti az atomerőmű két új blokkját – mutatott rá Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter.

Süli János rámutatott: Magyarországon az egységnyi áram előállítása ma is 40 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár, mint a klímavédelem élharcosának számító Németországban, amely az EU legnagyobb szénfelhasználója.

Süli János kitért arra is, hogy Európa erőműparkja öregedőben van, és nem biztos, hogy Magyarországnak 10-15 év múlva is lehetősége lesz importból fedezni energiaszükségletének 31 százalékát.

Lépéseket kell tenni az energiaellátás biztonsága érdekében.

Süli János szerint a klímavédelmi célok eléréséhez szükség van Paks 2-re Fotó: Roszatom

„Akkor lehet a lakosságnak és az iparnak a villamos energiát olcsón biztosítani minden időszakban, ha hosszú távon támaszkodunk az atomenergiára, ugyanakkor az időjárásfüggő megújuló energiaforrások mellett továbbra is szükség lesz harmadik lábként a földgázalapú erőművekre is. A megújuló energiaforrások ugyanis időjárásfüggők, és amikor nem állnak rendelkezésre, egyéb módon kell kiszabályozni a rendszert” – magyarázta, majd kiemelte: az atomerőművek leállítását szorgalmazó Németország kettős – a hagyományos és megújuló forrásokra azonos arányban támaszkodó – energiarendszert épített ki, amely kilowattóránként közel százforintos áron tudta csak biztosítani a német lakosság számára a villamos energiát. Ehhez képest a magyar fogyasztók 38 forintos egységárat fizetnek, miközben Magyarország már most teljesíti a vállalt klímavédelmi célokat.

Neked ajánljuk
Geotermális távfűtési rendszer szolgálja a mátészalkaiakat Európa a zöldhidrogénre is fókuszál Február 1-től elektromos buszok közlekednek Pakson Madárodúkat kapnak óvodák a Zöld Dunakanyar Program részeként Nem csak a klímaváltozás hozhat extrém időjárást
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam