2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdődött a Gibárti vízerőmű felújítása

Az Alteo megkezdte az 1903 óta üzemelő Gibárti vízerőmű felújítását. Az 1,1 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően a műemlékké nyilvánított létesítmény élettartama 35 évvel, teljesítménye pedig 70 százalékkal nőhet.

Az erőművön az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, így mára szükségessé váltak a rekonstrukciós munkálatok a további megbízható és hosszú távú működtetéshez. Amellett, hogy a létesítmény energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota már önmagában is megköveteli a felújítást, a beruházással jelentősen javítani lehet a rendelkezésre álló természeti erőforrások hasznosításának hatásfokát is.

A munkálatok egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra, 5,75 gigawattóra/év teljesítménnyel –

ez a korábbiakhoz képest 70 százalékos teljesítménynövekedést jelent.

Az erőmű műszaki átadása 2020 második felében várható Fotó: Wikipedia

Egyébként az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójának kapacitása mostanra elérte az 55 megawattos teljesítményt. 

Neked ajánljuk
7,5 millió kilowattóra energiát állít elő évente egy Balaton melletti naperőmű Süli János: az atomerőmű-építés Magyarország érdeke A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája A vírus okozta elváltozást is kimutatni képes CT-t adtak át Megjelent az első vállalati zöldkötvény a magyar piacon
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam