2019. augusztus 21., Hajna, Sámuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdődött a Gibárti vízerőmű felújítása

Az Alteo megkezdte az 1903 óta üzemelő Gibárti vízerőmű felújítását. Az 1,1 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően a műemlékké nyilvánított létesítmény élettartama 35 évvel, teljesítménye pedig 70 százalékkal nőhet.

Az erőművön az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, így mára szükségessé váltak a rekonstrukciós munkálatok a további megbízható és hosszú távú működtetéshez. Amellett, hogy a létesítmény energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota már önmagában is megköveteli a felújítást, a beruházással jelentősen javítani lehet a rendelkezésre álló természeti erőforrások hasznosításának hatásfokát is.

A munkálatok egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra, 5,75 gigawattóra/év teljesítménnyel –

ez a korábbiakhoz képest 70 százalékos teljesítménynövekedést jelent.

Az erőmű műszaki átadása 2020 második felében várható Fotó: Wikipedia

Egyébként az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójának kapacitása mostanra elérte az 55 megawattos teljesítményt. 

Neked ajánljuk
Újabb naperőműveket épített az Alteo Európának egyre kevésbé van szüksége a szénerőművekre Az ALTEO megszerezte az MNB Növekedési Kötvényprogramban való részvételhez szükséges minősítést Zöld fordulat a műanyag palackoknál – felbukkant egy markáns tiltakozó réteg Grafikonok, melyek azt mutatják, hogy magasról teszünk a klímaváltozásra
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam