2019. december 8., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdődött a Gibárti vízerőmű felújítása

Az Alteo megkezdte az 1903 óta üzemelő Gibárti vízerőmű felújítását. Az 1,1 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően a műemlékké nyilvánított létesítmény élettartama 35 évvel, teljesítménye pedig 70 százalékkal nőhet.

Az erőművön az elmúlt 48 évben nagyobb felújítást nem végeztek, így mára szükségessé váltak a rekonstrukciós munkálatok a további megbízható és hosszú távú működtetéshez. Amellett, hogy a létesítmény energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota már önmagában is megköveteli a felújítást, a beruházással jelentősen javítani lehet a rendelkezésre álló természeti erőforrások hasznosításának hatásfokát is.

A munkálatok egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra, 5,75 gigawattóra/év teljesítménnyel –

ez a korábbiakhoz képest 70 százalékos teljesítménynövekedést jelent.

Az erőmű műszaki átadása 2020 második felében várható Fotó: Wikipedia

Egyébként az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójának kapacitása mostanra elérte az 55 megawattos teljesítményt. 

Neked ajánljuk
Egyre több szénerőmű épül Kínában Napelemfólia került egy bécsi metrómegállóra Nagy jövő előtt állnak a környezeti hasznot is hozó befektetések Hamburgban nem humbug a klímavédelem Wizz Air: ki kell tiltani a business osztályt a rövid távú légi közlekedésből
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam