2020. július 15., Henrik , Roland
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a napelemeket sem kíméli

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói megállapították, hogy a globális felmelegedés olyan rossz hatással lesz a napelemek teljesítményére, hogy lesznek helyek, ahol a fotovoltaikus rendszerek éves energiateljesítménye kilowattonként akár 50 kWh-val is csökkenhet. 

Az MIT kutatói kiszámították, hogy minden egyes Celsius-foknyi melegedéssel 0,45 százalékos termeléscsökkenést produkálhatnak a napelemes modulok. Noha a szilíciumalapú egységek teljesítménye szerintük mindenütt esni fog, a leginkább érintett területeknek az Egyesült Államok déli részét, Afrika déli részét, illetve Közép-Ázsiát találták.

Megoldást jelenthet a nagyobb sávszélességű anyagok használata, mint amilyen a kadmium-telluridé, aminek a hatékonysága kevésbé függ a hőmérséklet emelkedésétől.

Ha a globális felmelegedést sikerül 1,5 Celsius-fok alatt tartani, és így elkerülhetővé válik az éghajlati katasztrófa, akkor mindez átmeneti problémát jelent.

Ehhez a jelek szerint csak a zéró szén-dioxid-termelésen alapuló energiarendszeren keresztül vezethet út.

A globális felmelegedés miatt csökkenhet a napelemek teljesítménye Fotó: Pixabay

KÍNA MÁR DOLGOZIK A MEGOLDÁSON

A Tiencsin központtal működő Zhonghuan Semiconductor Corporation a napokban jelentette be, hogy megtalálta a megoldást egy új, nagyobb hatásfokú napelempanel gyártásához. A PV Magazine híradása szerint a wafert gyártó cég már be is mutatott egy 610 wattos modulkimenettel rendelkező panelt. 

A Zhounhuan szerint ehhez a hagyományos, kereskedelmi forgalomban lévő G1-waferméreténél 75 százalékkal nagyobb méretű „ostya” szükséges, amit optimális technológiai megoldással képesek standard napelemes panelméretben 610 wattig feltekerni. Ez jócskán meghaladja nemcsak a jelenleg telepített 60 cellás panelek egyre inkább standarddá váló 410 wattját, de a Sanghajban idén májusban bemutatott, és épp csak értékesíteni kezdett LONGi 500 wattos szuperpanelét is. Nem csoda, hogy a wafergyártó cégnél a bejelentést követően sokan érdeklődni kezdtek. Shen Haoping, a kínai cég elnöke a bemutatón jelezte: készek a gyártásban a teljes értéklánccal együttműködni az alacsonyabb költségű és hatékonyabb platform létrehozása érdekében.

Neked ajánljuk
Tíz éven belül a hatszorosára nőhet a hazai naperőmű-kapacitás Olcsóbb és hatékonyabb napelemes tetőcserepek a Teslánál Éjszaka is munkára foghatjuk a napelemet Balkon fanatik – Fotópályázat A körkörös gazdaság lehetőség lehet a kilábalásra
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam