2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szlovénia is az atomenergiában bízik

A növekvő energiaigények miatt új reaktor építését tervezi Szlovénia a szlovén–horvát tulajdonban lévő, 664 megawattos erőműben, Krškóban. Híradások szerint a projekt mintegy 5 milliárd euróba kerülne. A tervet Marjan Sarec szlovén kormányfő is támogatja. 

„Erőfeszítéseket kell tennünk az új blokk megépítésére, mert egyre több elektromos energiára lesz szükségünk ahhoz, hogy gazdaságilag fejlődő ország lehessünk” –mondta Marjan Sarec szlovén kormányfő.

A Westhinghouse amerikai vállalat közreműködésével épült egyreaktoros, nyomottvizes atomerőmű a szlovén–horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található, és az ország energiafogyasztásának mintegy 40 százalékát adja. 

A krškói atomerőmű Fotó: Wikimedia

Június elején Rick Perry, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere Szlovéniában tárgyalt, ahol azt mondta: a nagyobb biztonság, a jobb technológia és a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése szempontjából

Szlovénia számára kulcsfontosságú ok, hogy amerikai kivitelezőt válasszon a második blokk megépítéséhez.

Azok a szlovén energetikai szakemberek, akik támogatják az új reaktor megépítését, úgy vélik: az erről szóló döntést legalább tíz évvel azelőtt meg kell hozni, hogy a régi reaktort leállítják. Míg mások, akik a megújuló energiaforrásokból előállított energia mellett érvelnek, Németországot hozzák fel példaként, amelynek kormánya úgy döntött: 2023-ig bezárja az össze atomerőművét.

A Delo című szlovén napilap úgy tudja: a készülő nemzeti energiahatékonyságról szóló tervben a nukleáris és a megújuló erőforrásokból előállított energia vegyes felhasználása szerepel, mint Szlovénia számára lekedvezőbb változat az ország energetikai jövője szempontjából. 

Neked ajánljuk
A napelemek évente 11 ezer tonna szén-dioxidtól mentik meg a bécsieket Évente tizenhatezer tonna szén-dioxid-kibocsátást eredményez Angliában az e-mailezés Nyeregben a környezet- és egészségtudatos szemléletformálás Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam