2020. augusztus 7., Ibolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Írország igazi aranybánya lehet a befektetők számára

A befektetők aranybányája lesz Írország – derült ki a Global Data elemzéséből. A szigetország ugyanis az utóbbi években egyáltalán nem bánt rosszul a megújuló energiás, főként szélenergiás beruházásokkal, ám a 2030-as célok miatt még nagyobb tempóra kell váltania.

Az Írország energiapiaci kilátásai 2030-ig – Piaci trendek, szabályozások és versenyképes táj című, most aktualizált Global Data-tanulmányban az áll, hogy hatalmas beruházásokra lesz szükségük az íreknek annak érdekében, hogy a terveiknek megfelelően támaszkodhassanak majd a megújuló energiaforrásokra. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy

2020 és 2030 között összesen 5800 megawatt (MW) új megújuló energiás termelőkapacitást kell beépíteniük a rendszerükbe.

A szigetország azonban tudja, hogy mindezt alapvetően a tengeri szélenergiás, illetve a napelempark-kapacitást növelő beruházásokkal fogják tudni csak teljesíteni. Az offshore amúgy a befektetők számára abban az értelemben még felfedezendő területnek számít arrafelé, hogy bár a sekély vizű, homokos part közelébe telepített Arklow Bank szélerőművének első tervei már közel 15 éve elkészültek, eddig csupán 25 MW termelőkapacitás épült meg a minimálisan tervezett 520 MW-ból. 
Ez utóbbival együtt az ír offshore méret – a Global Data szerint – 2030-ra elérheti majd az 1900 MW-ot is. Ha így lesz, az éves átlagra számolható növekedési ütem elérheti a 48,8 százalékot.

Írországban aranyat érhet a szélenergia Fotó: Wikimedia

Ráadásul a telepítendő zöldenergiás kapacitások 65 százalékát a következő évtizedben kell megépíteni, így nemcsak a piac növekedése lesz jelentős, de az iparági felfutás következtében az ehhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatások és technológiák iránti igénynövekedés is. „Ez új piacokat nyit meg a szélerőműves modulok és kapcsolódó berendezések számára is, mivel a megtermelt energiát el kell juttatni a hálózatba. A tengeri kábelfektetési piac kulcsfontosságú üzleti lehetőségként jelenhet meg Írországban” – mondta Arkapal Sil, a Global Data energetikai elemzője.

Írország deklarálta: 2025-ben kivezeti a szenet az energiamixéből. A szén helyébe lépő megújuló energiás kapacitások növeléséhez a hálózati korszerűsítés is szükséges, ez pedig szintén hatalmas méretű beruházásokat jelent majd.

Neked ajánljuk
Bebizonyították, hogy a napelemek tisztább levegőn hatékonyabban termelnek A számok tükrében: beszédes infografikák a hazai megújuló energiáról Újabb napelemes innováció: megérkeztek a rugalmas panelek A Scania üzemei is száműzték a fosszilis energiát Jelentősen drágultak a gyümölcsök idén
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam