2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

500 háztartást láthat el tiszta energiával a kunadacsi napelempark

Idehaza egyre több település dönt a tiszta energia mellett. Legutóbb Kunadacson avattak napelemparkot – a kétezer modulból álló erőmű mintegy 500 háztartás energiaszükségletét tudja biztosítani. 

Kunadacs község önkormányzatát 2016-ban kereste fel a TESZ 97. Kft. ügyvezetője a naperőmű építési terveivel. A település, bár nem tudott társberuházóként részt venni a fejlesztésben, zöld utat adott a cégnek.

„Kunadacs község elkötelezett a klímavédelem terén.

Az elmúlt időszakban olyan fejlesztéseket valósítottunk és valósítunk meg, melyek amellett, hogy elősegítik intézményeink gazdaságosabb működtetését, hozzájárulnak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, illetve szemléletformáló erővel is bírnak. Ilyen beruházások többek között az óvoda, iskola, közkonyha, polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítése, valamint a külterületen elhelyezett napelemes kandeláberek. A tavalyi évben pedig elkészült a település energia- és klímaakcióterve, az anyagban 33 intézkedést nevesítettünk, melynek egyike az új napelempark” – hangsúlyozta köszöntőjében Farkas Ildikó, Kunadacs község polgármestere.

Napelemparkot avattak Kunadacson  Fotó: baon.hu

„A megújuló energiatermelésben az elmúlt évtizedben végrehajtott fejlesztések jelentős költségcsökkenést hoztak, elsősorban a napenergia révén. A dinamikus és minőségi innovációra támaszkodó gazdasági növekedésünk erős támasza lehet annak klímabarát átalakítása, az ebben rejlő lehetőségek feltárása, kihasználása” – emelte ki dr. Salacz László országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett: Magyarország az európai uniós vállalással egyetemben 40 százalékkal kívánja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra az 1990. évihez képest.

A régi major területén létrehozott napelempark felépítésére mintegy hétszázmillió forintot költött a TESZ 97. Kft. Az erőmű a beüzemelést követően 25 évig működik majd. A beruházás amellett, hogy a környezetvédelmet szolgálja, pénzügyi befektetés is Kunadacsnak.

Neked ajánljuk
Fűtsünk okosan! Üzemel a csurgói napelempark Napenergiát „tankolnak” a BKV villanybuszai A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: baon.hu
Vissza
Hírfolyam