2022. január 28., Karola, Károly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fontos szerepe lehetne a víznek az energiatermelésben

A vízenergia szerepére összpontosít a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2020-ban megjelenő ötéves előrejelzése a megújuló alapú energiatermelésről. A vízenergia kiaknázásában még vannak lehetőségek, azonban a megújuló alapú termelés utóbbi időben tapasztalt befékezése aggodalomra adhat okot.

A megújuló energiát hasznosító technológiák olcsóbbak lettek, és a korábbiaknál már sokkal kevésbé szorul pénzügyi támogatásra a zöldprojektek indítása. Az IEA szerint azonban az az idő sincs messze, amikor jelentősen megcsappan ezeknek az ösztönzőknek a fontossága.

Továbbra is elengedhetetlen, hogy a kormányok hosszú távra stabil működési kilátásokat teremtsenek a zöldenergiának.

Vízerőmű Kínában Fotó: Wikimedia

„A vízenergia fontos szerepet kaphat a villamosenergia-termelésben, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, előállítása pedig költséghatékonyan illeszkedhet be a nap- és a szélenergia közé” – vetíti előre az IEA, hangsúlyozva, hogy független és szigorú szakértői minden technológiát és energiaforrást megvizsgálnak, hogy reális és a lehető legpontosabb energiaadatokkal szolgáljanak.

Ez azért is fontos, mert

a párizsi klíma­meg­állapodás célkitűzéseinek eléré­séhez 2030-ig évente 300 gigawatt­nyi új megújulókapacitást kellene üzembe helyezni,

de a 2018-as globális adat csak 177 gigawatt – mutat rá Fatih Birol, a szervezet ügyvezető igazgatója. A 2015-ben 50 gigawattot sem elérő naperőmű-beruházások 2017-re megkétszereződtek, de 2018-ban már „csak” az egy évvel korábbi eredményt sikerült megismételni.

Neked ajánljuk
A háztartási naperőművek száma és kapacitása nőtt, a többi megújulóé nem annyira Ledolgozta első napját a világ leendő legnagyobb tengeri szélerőműve Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára A jövőben sok ezer tonna akkumulátor hasznosulhat Európában Hogyan csökkenhetne a bútoripar ökológiai lábnyoma?
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam