2019. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora

Az azonnali piac árai alá kerültek a nagy napelemes rendszerek áramtermelői tarifái. És ott is maradnak – állapította meg egy új európai tanulmány, melyet a Wiley Online Libraryn publikáltak. 

A modellezésekre épülő kutatási jelentés szerint nem véletlen, hanem egy folyamat része, hogy Európában olcsóbbá vált a napelemes áram ára, a piacon beszerezhető pillanatnyi áramár alá került.

A fotovoltaikus rendszerek sok helyen a legolcsóbb villamosenergia-termelési módok közé kerültek.

Ugyanakkor a pv-modulok és -rendszerek ára olyan gyorsan csökken, hogy nehéz volt megbízható és naprakész publikus adatokat találni. 

Beköszöntött a valóban olcsó áram kora Fotó: Freepik

A most megjelent tanulmány szerint jelenleg Spanyolország déli részén, Malaga közelében 24 eurós megawatt-óránkénti (MWh) áron lehet fotovoltaikus rendszerekből áramot kinyerni – Finnországban, Helsinki térségében ugyanez 42 euróba kerül. 

A tanulmány szerint e két érték közé gyakorlatilag egész Európát be lehet osztani. A nagyléptékű napelemes adatokat Londonban, Münchenben, Toulouse-ban, Rómában, Malagán és Helsinkiben vizsgálva az is kiderült, hogy ez az ár az átlagos európai árampiac azonnali villamosenergia-árának szintje alá került. A prognózisok szerint az említett spanyol területen 2030-ra 14 euróra, 2050-ben 9 euróra eshetnek az egységárak. Helsinkiben 24 és 15 eurós árakra számítanak.

A Wiley Online-on publikált jelentésből végeredményben az olvasható ki, hogy a közüzemi pv készen áll a szabadpiaci versenyre. Mindez alig néhány nappal azután történik, hogy Spanyolországban, Sevilla környékén aláírták a második olyan nagy naperőművi beruházást, amelyhez a felek nem kértek állami szubvenciót.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a politikai döntéshozók lemaradnak az iparág által diktált fejlődéstől, így többségük hibás, illetve elavult adatokra támaszkodik. 

Neked ajánljuk
Óriási, felvillanyozó dolog készül New Yorkban Nem csak az óraátállítással spórolhatunk energiát Lótrágyából áramot? Miért ne? Afrikának 600 millió ember energiaellátását kellene megoldania Legyen az ünnepi készülődés „lassú” és békés!
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam