2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló és megfizethető: beköszöntött az olcsó áram kora

Az azonnali piac árai alá kerültek a nagy napelemes rendszerek áramtermelői tarifái. És ott is maradnak – állapította meg egy új európai tanulmány, melyet a Wiley Online Libraryn publikáltak. 

A modellezésekre épülő kutatási jelentés szerint nem véletlen, hanem egy folyamat része, hogy Európában olcsóbbá vált a napelemes áram ára, a piacon beszerezhető pillanatnyi áramár alá került.

A fotovoltaikus rendszerek sok helyen a legolcsóbb villamosenergia-termelési módok közé kerültek.

Ugyanakkor a pv-modulok és -rendszerek ára olyan gyorsan csökken, hogy nehéz volt megbízható és naprakész publikus adatokat találni. 

Beköszöntött a valóban olcsó áram kora Fotó: Freepik

A most megjelent tanulmány szerint jelenleg Spanyolország déli részén, Malaga közelében 24 eurós megawatt-óránkénti (MWh) áron lehet fotovoltaikus rendszerekből áramot kinyerni – Finnországban, Helsinki térségében ugyanez 42 euróba kerül. 

A tanulmány szerint e két érték közé gyakorlatilag egész Európát be lehet osztani. A nagyléptékű napelemes adatokat Londonban, Münchenben, Toulouse-ban, Rómában, Malagán és Helsinkiben vizsgálva az is kiderült, hogy ez az ár az átlagos európai árampiac azonnali villamosenergia-árának szintje alá került. A prognózisok szerint az említett spanyol területen 2030-ra 14 euróra, 2050-ben 9 euróra eshetnek az egységárak. Helsinkiben 24 és 15 eurós árakra számítanak.

A Wiley Online-on publikált jelentésből végeredményben az olvasható ki, hogy a közüzemi pv készen áll a szabadpiaci versenyre. Mindez alig néhány nappal azután történik, hogy Spanyolországban, Sevilla környékén aláírták a második olyan nagy naperőművi beruházást, amelyhez a felek nem kértek állami szubvenciót.

A tanulmány szerzői ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy a politikai döntéshozók lemaradnak az iparág által diktált fejlődéstől, így többségük hibás, illetve elavult adatokra támaszkodik. 

Neked ajánljuk
Országos naperőműboom várható A BMW magyarországi üzeme teljesen lemond a fosszilis tüzelőanyagokról Búcsút mond a gázkazánoknak Hollandia A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam