2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szegeden épülhet fel Európa második legnagyobb lakossági geotermikus távhőrendszere

Reykjavík után Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató rendszerét alakítják ki Szegeden. A huszonkét milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően jelentősen csökkenhet a város szén-dioxid-kibocsátása. 

Botka László polgármester a projekt kapcsán az MTI-nek elmondta, hogy a városban a távfűtött lakások száma meghaladja a 27 ezret, a 23 fűtőmű ezek mellett további 469 intézményt is kiszolgál. Hozzátette: ehhez évente 27 millió köbméter földgázt és 6,433 millió kilowattóra villamos energiát használnak fel.

„A város legnagyobb környezetvédelmi beruházásának köszönhetően négy év alatt felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás”

– hangsúlyozta a polgármester. 

Geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben Fotó: szeged.hu

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója a beruházás részleteit ismertetve közölte, kilenc szegedi hőkörzetben egy-egy kitermelő és két-két 2000 méteres talpmélységű visszasajtoló kutat fúrnak, amelyek átlagos hozama óránként 80 köbméter 92 fokos hőmérsékletű termálvíz lesz. A kutak éves szinten 450-500 ezer gigajoule (GJ) hőenergiát biztosítanak.

„A kinyert termálvíz teljes egészét visszasajtolják, ezzel biztosítva a rendszer fenntarthatóságát” – tudatta a szakember, hozzátéve, hogy a geotermikus fűtési rendszer kellő karbantartás mellett 60-80 évig működhet.
Péter Tamás, a pénzügyi befektető Geo Hőterm Kft. ügyvezetője elmondta, a 22 milliárd forintos fejlesztést a cég, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nkft., valamint a Szegedi Távfűtő Kft. konzorciuma valósítja meg. A beruházás költségeiből 9,6 milliárd forintot uniós támogatás fedez.

Egy-egy kút fúrása átlagosan 3 hónapig tart, a beruházás része emellett 44 kilométer távvezeték lefektetése, valamint 75 hőcserélő kialakítása a távhőszolgáltató központjaiban. Az első hőkörzetben, az Odessza városrészben november közepén már termálenergia biztosítja a fűtést, a teljes beruházás a 2022/2023-as fűtési idényre készül el – mondta a szakember.

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam