2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Viking Link tovább turbózhatja a megújuló energiát

A Siemens két konverterállomás leszállítására kapott megbízást a Viking Linkhez. A Dániát és az Egyesült Királyságot összekötő egyenáramú vezeték a tervek szerint akár 1400 megawatt (MW) villamos energia kereskedelmét is lehetővé teszi majd.

A HVDC-rendszerek működését az energetika ugyan régóta ismeri: egyenáramra épülő technológiával minimális veszteség mellett lehet nagy mennyiségű villamos energiát nagy távolságra szállítani, de a rendszerszintű megvalósítások lehetőségével csak az utóbbi években, elsősorban a nap- és szélerőművek terjedésével jelentkező hálózati problémák megoldásait keresve kezdtek foglalkozni a szakemberek.

Néhány tíz megawatt néhány tucat kilométernyi távolságra történő átvitelével több európai cég (az ABB, az Alstom és a Siemens) is sikeresen próbálkozott, de a pekingi olimpiára gigantikus infrastrukturális beruházásokba fogó Kínában egy óriási, 4500 MW teljesítmény továbbítására is képes gigagyűrűt építenek. 

A Viking Link a tervek szerint 2023 végén kezdheti meg a kereskedelmi működését. Az interkonnektor

az energiaellátás-biztonság és megbízhatóság növelésén túl az első olyan hálózati egység lesz, mely egész Európa hálózati rendszerében érzékelhető változást indíthat el.

Ez lesz ugyanis az első, amely ilyen nagy méretben a megújuló energiaforrások villamosenergia-hálózatba integrálását segíti és egyértelműsíti.

A Viking Link nagy távolságra nagy teljesítményű egyenáram szállítását teszi lehetővé  Fotó: Siemens

Az egyenáramú rendszerelem egyik nagy előnye, hogy az oda fogja továbbítani az energiatöbbletet, ahol arra nagyobb igény van. Mivel nem valószínű, hogy a szélenergia-termelés és az igény csúcsidőszakai az Egyesült Királyságban és Dániában is egybeessenek, a rendszer-összeköttetés a megújuló energia hatékonyabb felhasználását, a fogyasztási csúcsidőszakokban pedig alacsonyabb árakat fog eredményezni – közölte a Siemens.

Az egységes európai energiapiac kialakítását elősegítő kulcsfontosságú infrastrukturális projektként az Európai Bizottság közös érdekű projektnek minősítette a Viking Linket. Az ilyen projektek célja, hogy támogassák az EU energia- és klímapolitikai célkitűzéseinek elérését, például a párizsi megállapodásnak megfelelően a gazdaság hosszú távú szén-dioxid-mentesítését.

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Féligáteresztő napelemeket tesztelnek Hollandiában Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam