2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet

Magyarországon 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet – mondta Áder János, Magyarország köztársasági elnöke az Alteo Nyrt. új energiatárolójának átadásán, Budapesten. Az energiaszolgáltató a régió első ilyen létesítményét fejlesztette ki 1,1 milliárd forintból.

Áder János elmondta: a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél eléréséhez az egyik legfontosabb az áramtermelés és az energiatermelés szén-dioxid-mentességének elérése.

Ha a paksi erőmű megvalósul, és ha az elmúlt éveknek megfelelő ütemben épülnek naperőművek, akkor Magyarországon már 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet

– mondta.

Átadták az Alteo új energiatárolóját Budapesten   Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János az energiatárolást fontos kérdésnek nevezte, az Alteo megoldása ebben jelentős lépés. „A technikai megoldás magyar innováció, ami az egész régióban egyedülálló” – húzta alá.

Magyarország akkor tudja teljesíteni a párizsi szerződésben foglalt klímacélok elérését, ha két energiahordozóra, az ellátás stabilitását biztosító atomenergiára és a napenergiára támaszkodik.        

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a projekt bizonyította, hogy képesek az energetikai rendszer egyik legfontosabb elemének kifejlesztésére.
Kiemelte: Magyarország gazdaságilag növekvő, a hazai és külföldi vállalatok számára egyaránt optimális környezetet biztosító és az innovációban folyamatosan fejlődő állam. A kormány elérte 2010 óta, hogy az energiaszektorban is a magyar érdekek érvényesüljenek.

Kitért arra, hogy a jövő energiatermelése nem támaszkodhat egyetlen technológiára. Magyarországnak a kormány döntése szerint a nap- és az atomenergia kiegyensúlyozott felhasználása jelenti a fenntartható megoldást, ezt kiegészíti számos más technológia. Az eddigi döntések növelték a hazai naperőmű-kapacitást, a tavalyi 700 megawattos szintről 2022-re 3000 megawatt fölé fog emelkedni, és 2030-ra a 7 ezer megawattnyi kapacitást el fogja érni az ország.

Palkovics László rámutatott arra, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés nem járt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás növekedésével: tavaly 0,6 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a GDP 5 százalékkal nőtt. Az ország 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását. Fontosnak nevezte, hogy az ország a régióban energiaexportőrként is megjelenjen. A kormány stratégiájának megvalósulásával Magyarország energiaellátása okos, tiszta és megfizethető lesz – mondta. Az Alteo fejlesztése fontos elemét tartalmazza a stratégiának, ami a hálózat stabilitását, irányíthatóságát jelenti, és részben árcsökkenéshez vezet. A jövőben minél több ilyen egységet szeretnének látni a magyar energetikai rendszerben – mondta a miniszter.

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Áder: A járványok egyharmada a földhasználat változásához köthető A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam