2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dán modell

Alig ötven évvel ezelőtt Dánia energiaellátásának 90 százaléka az importált olajra épült, mára azonban az ország elektromosságának 40 százalékát a szélerőművek biztosítják. 

Amikor a hetvenes években kitört az olajválság, és az olaj ára megnégyszereződött, a dán ipar egy csapásra összeomlott. A dán kormány ezután döntött úgy, hogy változtatniuk kell, és véget kell vetni az energiafüggőségüknek.

Első lépésként elkezdték kihasználni Dánia szeles időjárását. Az első szélturbinát 1979-ben állították szolgálatba, ami olyan jól sikerült, hogy 1991-re a világon elsőként, egy egész tengeri szélerőműtelepet indítottak be.

Dániában van a világ legnagyobb szélerőműparkja, mely 425 ezer otthon áramellátását biztosítja, de ami még ennél is megdöbbentőbb: ők állítják elő a világ szélenergiájának harmadát.

Szélerőmű Dániában Fotó: Wikimedia

Ezzel párhuzamosan a hulladékból és a szemétből is energiát állítottak elő. A szemétégetők hője mellett felhasználták a gazdaságokból származó trágyát, szalmát és állati zsírt, amiből bioüzemanyagot állítottak elő. Ez a rendszer mára a dán háztartások kétharmadának energiaellátását fedezi.

Háromból két dán otthont ugyanis az erőművekből vagy a tömegközlekedésből és a gyárakból származó, működésük közben keletkező, felesleges hő fűt, ami máskülönben veszendőbe menne. 

Az energiafogyasztás csökkentése is prioritás volt a dán vezetés számára, és sikerült is megugraniuk ezt – a dán energiaügynökség adatai szerint ma a dán épületek 50 százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint 40 évvel ezelőtt, ráadásul 1990 és 2015 között Dánia szén-dioxid-kibocsátása 36 százalékkal csökkent – a bruttó nemzeti össztermék, a GDP viszont ezzel arányosan megduplázódott. 

Dánia 2050-re kitűzött célja a szén-dioxid-semlegesség elérése.

Neked ajánljuk
Rekordot döntött a hazai napenergia-termelés A jelenleginél is fontosabb szerepet kap a tengeri szélenergia Nagy-Britanniában A világ legzöldebb országainak listája Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam