2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemparkot kapott a Fővárosi Vízművek

Átadták a Fővárosi Vízművek új napelemparkját a vállalat csepeli telephelyén, a beruházás a társaság 900 millió forintos Napelemes energiatermelési programjának keretében készült el.

„A fővárosi önkormányzat támogatásával tavaly elindított Napelemes energiatermelési program egyszerre szolgálja a környezeti fenntarthatóságot, a vízellátáshoz szükséges energiaellátás biztonságát és a hatékonyságot” – mondta az átadón Keszler Ferenc, a vízművek vezérigazgatója.

Ismertette: a vállalat öt budapesti gépházánál és békásmegyeri oktatási központjánál már telepítettek napelemeket.

Az új, a csepeli ivóvízkezelő mű területén kialakított napelempark 220 kilowatt energia-előállítási kapacitással rendelkezik.

A Fővárosi Vízművek csepeli ivóvízkezelő művének új napelemparkja Fotó: MTI/Mohai Balázs

A vezérigazgató elmondta, a számítások szerint kedvező, 9-10 év a program keretében megvalósuló beruházások megtérülése, de ennél gyorsabb is lehet.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes hangsúlyozta, hogy a fővárosi önkormányzat kiemelten fontosnak tekinti a budapesti közszolgáltatások színvonalát.

A program keretében a csepeli telephelyen újabb 277 kilowatt kapacitású napelempark készül, a ráckevei gépháznál 490 kilowatt kapacitású.

A Fővárosi Vízművek másik vízbázisán, a Szentendrei-szigeten három ütemben összesen 2000 kilowatt energiatermelést lehetővé tevő rendszer épül majd ki. További 13 helyszínen kisebb, háztartási méretű kiserőművek létesülnek, 450 kilowatt feletti összteljesítménnyel – mondta.

A napelempark által termelt áram a Fővárosi Vízművek csepeli telepe és a Csepel-szigeti víztermelő kutak energiaszükségletének biztosításához járul hozzá, ezzel részben megújuló energiaforrásra alapozva a vízellátást.

Neked ajánljuk
Újabb naperőműveket épített az MVM Árzuhanás várhat a napelemekre? Itt a feladat: terjed a napenergia hasznosítása, de mi legyen a leszerelt panelekkel? ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam