2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre sikeresebb a Virtuális Erőmű Program

 Fél év alatt csaknem megduplázta teljesítményét a Virtuális Erőmű Program (VEP), a csatlakozók energiamegtakarításából számított érték alapján a virtuális erőmű már Magyarország negyedik legnagyobb erőműve – mondta Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a program védnöke.

Szili Katalin a VEP díjátadó gáláján kiemelte: a jogszabályok és stratégiák annyit érnek, amennyit ezekből a hétköznapokban végrehajtanak, ezért is különösen fontos ez a program, amelynek már kapcsolódó projektjei is vannak.

Szili Katalin úgy fogalmazott:

a mozgalom a társadalmi felelősségvállalás keretében kezdi kinőni magát, ezzel Magyarország hozzájárul a világ energiahatékonyságának javításához és az energiamegtakarítások növeléséhez.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke nemzeti sikertörténetnek nevezte a programot, majd kitért arra is, hogy a VEP-et már nemzetközi szinten is ismerik, az Európai Bizottság a három legjobb uniós energiahatékonysági program egyikeként tartja számon.

A program a csatlakozók – vállalatok, önkormányzatok, iskolák, intézmények – éves energiamegtakarításait átszámolja erőművi kapacitásra, vagyis meghatározza, hogy mekkora erőműre nincs szükség a megtakarítás eredményeképpen.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Virtuális Erőmű Program (VEP) védnöke Fotó: MTI/Kovács Attila

Molnár Ferenc, a programot működtető Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója felidézte, hogy Áder János köztársasági elnök az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe ajánlotta a programot keddi New York-i felszólalásában. Kiemelte egyebek mellett, hogy két új testvérprogram is elindul, a Virtuális Hulladéklerakó Program (VHP) és a Virtuális Egészségközpont (VEK) Program.

Mezősi Balázs, a VEP igazgatója ismertette,

336 megawattról 558 megawattra nőtt a virtuális erőmű kapacitása.

Mint kiderült, a központi program mellett elkezdtek helyi, főként megyei virtuális erőmű programokban közreműködni. Ilyen helyi erőmű jött létre Budapesten, Baranya és Komárom-Esztergom megyében, illetve alakul Fejér megyében is.
A program külföldi beindítói közül Olaszországot, az Egyesült Királyságot és Romániát említette az igazgató, aki terveik közül kiemelte a VEP kiterjesztését a Kárpát-medence magyarlakta területeire.

Neked ajánljuk
Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem V4-ek: nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül A klímaváltozás a munkaerőpiacot is átalakítja A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam