2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elindították a világ legnagyobb szélerőművét

Anglia északkeleti partjainál a dán Ørsted befejezte a világ legnagyobb tengeri szélerőművének telepítését. A 174 darab óriási szélturbinából álló Hornsea-1 már próbaüzembe állt. A tervek szerint jövőre egymillió brit háztartást láthat el tiszta energiával. 

A Hornsea-1 – korábban itt írtunk róla – a világ első olyan tengeri szélerőműparkja lesz, amely több mint 1 GW méretű villamos energiát állíthat majd elő. 

„A Hornsea-1 valóban előkészítette az utat a tengeri szélerőművek következő generációja számára. A projekt indításakor a méretek és a szükséges műszaki úttörések herkulesi kihívásoknak tűntek, de az összes résztvevő erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült az új norma megvalósítása” – mondta Duncan Clark, a Hornsea-1 Ørsted programigazgatója, aki azt is elárulta, hogy a mintegy 190 méter magasba telepített turbinák telepítése és installálása egyenként 12 órát vett igénybe.

A yorkshire-i partoktól alig 120 kilométerre épített szélfarmon 174 darab, egyenként 7 megawattos, 75 méteres lapátokkal rendelkező turbinát telepítettek.

Felpörög a világ legnagyobb szélerőműve Fotó: hornseaprojectone.co.uk

Az így összeálló 1200 MW névleges kapacitás a számítások szerint évente több mint 4,1 terawattóra (TWh) villamos energiát termelhet majd az Egyesült Királyság hálózatába. Ez a mennyiség több mint 1 millió brit háztartás éves áramigényét képes fedezni.

Ha elkészül majd a Hornsea-2, melynek a telepítése a tervek szerint 2021-ben indulhat el, nagyobb lesz az első ütemméretnél. 300 turbinából 1,8 GW névleges termelési kapacitást illesztenek majd egybe.

Neked ajánljuk
Dániában is szélerőművet épít az Apple Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek Forradalmasítaná a szélerőművek gyártását a GE A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam