2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújuló szelek temetik alá a szenet Japánban

Szakértők szerint óriási energetikai fordulat várható Japánban, ahol minden jel arra mutat, hogy hamarosan a szenet és az atomenergiát a nap- és a szélenergia váltja majd fel – annak ellenére, hogy jelenleg a felkelő nap országában a legdrágábbak a megújulós beruházások.

A Carbon Tracker Intézet jelentése szerint a megújulók gazdaságilag térdre fogják kényszeríteni a szénerőműveket. A tokiói intézet számításai alapján a napelemes és szélenergiás beruházások és termelés költségeinek könyörtelen zuhanása legkésőbb 2025-re áthúzza a fosszilis energia jövőjét. 

A tanulmányban azt írják, hogy

a japán kormány által a közelmúltban jóváhagyott stratégiai energiaterve, valamint a szén-dioxid-mentesítési politikák hosszú távon jó alapot biztosítanak a tiszta energiaforrások fontosságának növekedéséhez.

Japánban a megújulók juthatnak főszerephez az energiatermelésben  Fotó: Pixabay

Összesen 21 tételnyi új szénenergia-projektet sorol fel a tanulmány, melyeket már terveznek, fejlesztenek vagy építenek Japánban. Ezek összkapacitása 11 gigawatt. Várhatóan mindegyiket az eredetileg tervezett (25-30 éves működési) idő előtt be kell majd zárni, illetve azokat más termelőeszközre váltani – amennyiben a japán kormány komolyan veszi az új szén-dioxid-csökkentési céljainak elérését.

A Carbon Tracker Intézet kutatói úgy látják az előrejelzésekből, hogy a napelemes energiatermelés üzemidőre számított villamosenergia-termelési egységköltsége 2023-ra olcsóbb lesz a szenes erőművekénél; de ennél is elgondolkodtatóbb, hogy emellett a tengeri szél esetén ez 2022-re, a szárazföldi szélerőművek esetében pedig 2025-re várható. Mindez azt eredményezi, hogy a nap-, és a tengeri szélenergia LCOE-je már a meglévő szénüzemek hosszú távú határköltségei alá kerülhetnek 2025-re, így azokat gazdaságilag egyre inkább megkérdőjelezi.

A tanulmány így arra jutott, hogy új szénerőműveket építeni már ma is túl drága és rizikós, mivel a költségek az elkövetkezőkben is csak nőni fognak. Az már csak újabb adalék mindehhez, hogy az elemzők úgy vélik, tavaly a világ szénerőműves flottájának 42 százaléka volt valószínűleg veszteséges, de ez az arány 2040-re 72 százalékig emelkedhet.

Neked ajánljuk
Kezdenek elfordulni a földgáztól a gazdagabb nemzetek A közművállalatok döntő többsége fosszilis energiát használ Megkezdődött az éves delfin- és bálnavadászat Japánban Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam