2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy lépést tett Ausztria a karbonsemleges energiatermelés felé

Energiatárolók telepítéséről állapodott meg a svájci ABB és az APG osztrák energetikai vállalat – ez nagy lépés lehet Ausztria ambiciózus vállalásában, amely szerint 2030-tól energiafogyasztásának 100 százalékát megújuló forrásokból fedezné.

A digitális energetikai technológiák fejlesztésével és szállításával foglalkozó ABB ötéves, várhatóan 100 millió dollárnál (29,5 milliárd forint) is nagyobb értékű keretszerződést írt alá az ausztriai villamosenergia-rendszer üzemeltetőjével, az APG-vel gázszigetelésű kapcsolóberendezések (GIS) szállításáról.

Ez a projekt lesz Ausztria történetének eddigi legnagyobb villamosenergia-hálózati bővítése

– tudatta szerkesztőségünkkel az ABB Magyarország. Az ABB a kapcsolóberendezéseket egy olyan villamosenergia-hálózat kiépítéséhez biztosítja, amely segít felkészíteni az infrastruktúrát a fokozatosan növekvő mennyiségű, megújuló forrásból származó villamos energia fogadására.

 Az ABB új kapcsolóberendezései Fotó: ABB Magyarország

A megújuló energia esetében nehéz feladat az előrejelzés, ami terhelésingadozásokhoz vezethet. Ahhoz, hogy a villamosenergia-hálózat meg tudjon ezzel birkózni, erős, rugalmas áramátviteli infrastruktúra szükséges. A hálózat a kelet-ausztriai szélerőműveket összeköti az ország nyugati részén működő szivattyús energiatározókkal, emellett a fölös nap- és szélenergiát is az Alpok szivattyús energiatározóihoz szállítja, amelyek így „zöld akkumulátorként” működve tárolhatják az energiát mindaddig, amíg a magasabb fogyasztású időszakokban szükség nem lesz rá. 

Ausztria egyébként 2030-ig energiafogyasztásának 100 százalékát megújuló energiából tervezi fedezni, és teljesen szénmentes országgá kíván válni. 

Neked ajánljuk
Megérkezett a Repsol az amerikai megújulóenergia-piacra Négy fő területen kezdi meg az együttműködést a Linde és az MVM Ingyenes tanfolyam indul Ausztriában kisiskolás biciklistáknak 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Tovább a forrásra: forbes.hu
Vissza
Hírfolyam