2020. október 1., Malvin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak az óraátállítással spórolhatunk energiát

Október 27-én, vasárnap hajnalban állítjuk vissza óráinkat 3-ról 2-re; ennek köszönhetően éves szinten egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő energiát spórolunk meg. Ám a megtakarítási lehetőségek tárházának köszönhetően tovább spórolhatunk a károsanyag-kibocsátásunkon. 

A MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.) évek óta méri és elemzi az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait. Ezekből látszik, hogy ezzel évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg.

Az 1980 óta működő rendszer segítségével mintegy 4000 gigawattórára becsülhető az energiamegtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő.

Ha kevesebb energiát kell használnunk, csökken a károsanyag-kibocsátás is. A felhasznált energiamennyiség csökkentésével egészen látványos eredmények érhetők el, hiszen 1 egységnyi energia megtakarítása a fogyasztói oldalon 3 egységnyi energia megtakarítását eredményezi az erőművi oldalon. 

A LED-izzók, az A+ vagy még magasabb besorolású háztartási gépek, a világítás lekapcsolása, ha nem tartózkodunk a helyiségben, rengeteget számíthat.

Fontos lenne odafigyelni a készenléti üzemmódra is, európai uniós felmérések szerint ugyanis az ilyen állapotban lévő eszközök egy háztartás teljes energiafogyasztásának 10-15 százalékáért lehetnek felelősek.

Nem csak az óraátállítással tudunk energiát spórolni Fotó: Pixabay

„A vállalkozások és szervezetek számára már léteznek olyan energiahatékony rendszerek, amelyekkel mind a növekvő energiaigény, mind a károsanyag-kibocsátás hatásai kezelhetők. Sőt, akár csökkenthetők. Ráadásul a hatékony működtetésükhöz szükséges adatokhoz is hozzá tudunk férni, hiszen ma már szinte minden készülék kommunikál valamilyen módon. Napjaink egyik legfontosabb feladata az ebben rejlő lehetőségek maximális kihasználása, a nagy mennyiségű adat és információ szűrése, feldolgozása és felhasználása a hatékony működés és a tudatos felügyelet érdekében” – mutatott rá Racsek Dániel, a Schneider Electric EcoStruxure üzletfejlesztési igazgatója. Mint kiderült, a társaság nyílt, gyártófüggetlen IoT-platformjának, az EcoStruxure használatával az eddigi tapasztalatok alapján akár az energiaigény 30 százalékát is megspórolhatják a vállalkozások.

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia A fa az új szén? Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét! Tünékeny viaszszobrok késztetnek megállásra Floridában
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam