2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: a klímacélok eléréséhez szükség van az atomenergiára

Ha el akarjuk kerülni a klímakatasztrófát, akkor vissza kell szorítani a fosszilis erőművek működését, az atomenergiáról pedig nem mondhatunk le – mondta Áder János köztársasági elnök helyi diákoknak tartott interaktív előadásán Pakson.

Az államfő „Klímaváltozás, vízválság, egészség. Merre tart a világ? Mit tegyünk?” című, paksi diákoknak szóló előadásában hangsúlyozta:

ha azt akarjuk, hogy az életszínvonal ne változzon, akkor stabilan, kiszámíthatóan, ingadozás nélkül rendelkezésre álló energiára van szükség.

A köztársasági elnök arra is kitért, hogy mivel a domborzati viszonyok miatt víz nem áll rendelkezésre, így az atomenergiát csak fosszilis erőművekkel lehetne pótolni, de az a klímacélok elérését ellehetetlenítené. „A klímaváltozás csökkentése érdekében nem mondhatunk le az atomenergiáról” – húzta alá.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy

a Paksi Atomerőmű a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint Európa egyik legbiztonságosabb erőműve.

A két új blokk a négy most üzemelő blokkot váltja majd fel – vázolta.

Áder János előadása a klímaváltozásról Pakson   Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Áder János emlékeztetett, minden tudományos értekezés azt támasztja alá, hogy a párizsi klímacélok megvalósítása atomenergia nélkül nem lehetséges. A kormány – mint fogalmazott – ezért döntött úgy, hogy bővíti az atomerőművi kapacitást és megtízszerezi a naperőművi kapacitást, amely így eléri a hétezer megawattot. Így 2030-ra a magyar energiatermelés 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz.
 A klímacélok elérése érdekében az államfő szavai szerint szükség van a geotermikus energia használatának növelésére, a szénerőművek bezárására, a közlekedés zöldítésére, ami egyebek között elektromos buszok rendszerbe állítását jelenti, valamint arra, hogy az energiaigényes iparágakban technológiaváltásra kerüljön sor, a mezőgazdaságban pedig új takarmányok bevezetésével csökkenjen a metánkibocsátás. Ugyanakkor az erdőterületet is tovább kell növelni – részletezte Áder János.

Neked ajánljuk
Mi minden állhat a paksi teljesítménykiesés mögött? A Kolai Atomerőmű tiszta hidrogént fog gyártani a többletárammal Kék Bolygó Podcast: 1 farmer + 1 póló = 10 000 liter víz – 2. rész Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam