2022. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikának 600 millió ember energiaellátását kellene megoldania

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a klímaváltozás elleni harchoz szükség van az energiaszektor változására. További kulcskérdés az is, hogy Afrika hogyan oldja meg a 600 millió ember városiasodásával járó áramigény-növekedést.

Nincs egyszerű vagy egyetlen megoldás arra, hogyan kellene átalakítani a globális energetikai rendszereket, pedig a szén-dioxid kibocsátása világszerte növekszik. Több városban továbbra is életveszélyes szintű a légszennyezettség, miközben százmilliók továbbra sem jutnak villamos energiához – ez a legfontosabb megállapítása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi kiadványának, a World Energy Outlook 2019-nek, melyről itt írtunk bővebben.

Eközben Afrika szerepe egyre nagyobb lesz a globális energiatrendekben. A következő két évtizedben várhatóan megugrik az urbanizáció is a térségben,

a folyamatban mintegy 600 millió ember költözik városokba. Ezeknek a városoknak az energiaigénye hatalmas lesz, ezért különösen fontos, milyen energiahordozók és milyen technológiák mellett döntenek Afrikában.

Afrika egyelőre 5 gigawatt kapacitású napelemparkkal rendelkezik Fotó: Pixabay

A kontinens különleges helyzetben van, hiszen a fejlődés útját a többi térséghez képest jóval kisebb szén-dioxid-kibocsátással járhatja végig. Rendelkezésére áll a hatalmas mennyiségű nap- és szélenergia, továbbá a földgáz, ami a fosszilis energiahordozók közül a legkevésbé szennyező. Egyelőre azonban mindössze 5 gigawatt kapacitású napelemparkkal rendelkezik.

Afrika helyzete abból a szempontból is szerencsésnek mondható, hogy a fejlett világban már alkalmazott energiahatékonysági technológiát importálhatja az energiaszektorának növekedése során, így korszerű berendezésekkel folytathatja a villamosenergia-hálózat kiépítését. Márpedig az energiahatékonyság javítása az egyik legfontosabb tényező, hiszen az a legolcsóbb és leginkább környezetbarát energia, amit el sem fogyasztunk. Ennek ellenére 2018-ban mindössze 1,2 százalékkal javult a globális energiahatékonyság. A ráta az évtized legalacsonyabbja, és messze elmarad attól a 3 százalékos céltól, amit a globális felmelegedés megállítására tűztek ki.

Neked ajánljuk
A paksi bővítéssel és a napenergia-beruházásokkal Magyarország önellátó lesz a villamos energiát illetően Hosszú idő után újra tartósan csökkenni látszik a napelem ára Még 83 elefánt elejtését engedélyezik Botswanában Hamarosan új jegytípusok érkeznek a BKK mobiljegy-applikációjába A tervező, aki szőttesekkel mesél az erdőről
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam