2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikának 600 millió ember energiaellátását kellene megoldania

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a klímaváltozás elleni harchoz szükség van az energiaszektor változására. További kulcskérdés az is, hogy Afrika hogyan oldja meg a 600 millió ember városiasodásával járó áramigény-növekedést.

Nincs egyszerű vagy egyetlen megoldás arra, hogyan kellene átalakítani a globális energetikai rendszereket, pedig a szén-dioxid kibocsátása világszerte növekszik. Több városban továbbra is életveszélyes szintű a légszennyezettség, miközben százmilliók továbbra sem jutnak villamos energiához – ez a legfontosabb megállapítása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legutóbbi kiadványának, a World Energy Outlook 2019-nek, melyről itt írtunk bővebben.

Eközben Afrika szerepe egyre nagyobb lesz a globális energiatrendekben. A következő két évtizedben várhatóan megugrik az urbanizáció is a térségben,

a folyamatban mintegy 600 millió ember költözik városokba. Ezeknek a városoknak az energiaigénye hatalmas lesz, ezért különösen fontos, milyen energiahordozók és milyen technológiák mellett döntenek Afrikában.

Afrika egyelőre 5 gigawatt kapacitású napelemparkkal rendelkezik Fotó: Pixabay

A kontinens különleges helyzetben van, hiszen a fejlődés útját a többi térséghez képest jóval kisebb szén-dioxid-kibocsátással járhatja végig. Rendelkezésére áll a hatalmas mennyiségű nap- és szélenergia, továbbá a földgáz, ami a fosszilis energiahordozók közül a legkevésbé szennyező. Egyelőre azonban mindössze 5 gigawatt kapacitású napelemparkkal rendelkezik.

Afrika helyzete abból a szempontból is szerencsésnek mondható, hogy a fejlett világban már alkalmazott energiahatékonysági technológiát importálhatja az energiaszektorának növekedése során, így korszerű berendezésekkel folytathatja a villamosenergia-hálózat kiépítését. Márpedig az energiahatékonyság javítása az egyik legfontosabb tényező, hiszen az a legolcsóbb és leginkább környezetbarát energia, amit el sem fogyasztunk. Ennek ellenére 2018-ban mindössze 1,2 százalékkal javult a globális energiahatékonyság. A ráta az évtized legalacsonyabbja, és messze elmarad attól a 3 százalékos céltól, amit a globális felmelegedés megállítására tűztek ki.

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia A fa az új szén? Induláshoz készen gyülekeznek a fekete gólyák Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam