2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fényes jövő várhat a megújulókra

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) által közzétett World Energy Outlook 2019 kiadványa szerint a megújuló forrásokból származó áramtermelés 2026-ra meghaladhatja majd a szénből származó energiatermelést. 

Az IEA elemzései során több lehetséges jövőképet is vizsgál, a jelenleg tervezett intézkedéseket vizsgáló forgatókönyv azt feltételezi, hogy a most tervben levő intézkedések fognak megvalósulni, míg a fenntartható fejlődés forgatókönyve a fenntartható fejlődéshez és a párizsi egyezmény betartásához szükséges feltételrendszerrel dolgozik.

Az IEA  kiadványában sok más mellett a kőolaj, a földgáz, a szén és a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos trendeket is vizsgálta. A jelenleg tervben levő intézkedések forgatókönyve alapján

a megújuló forrásokból származó áramtermelés gyorsan növekszik majd és 2026-ra meghaladja a szénből származó energiatermelést.

Még csak most kezdődik a megújulók igazi forradalma Fotó: Pixabay

A villamosenergia-kínálat növekedésének háromnegyede 2040-ig a megújulókból származik majd, amit közel 170 országban a politikai támogatottság mellett a költségek csökkenése is segíthet. A széntüzelésű energiatermelés nagyjából változatlan marad, bár a részesdése az energiamixben az IEA szerint a 2018-as 38 százalékról 2040-re 25 százalékra csökken. A fenntartható fejlődés forgatókönyvében a megújulók a villamosenergia-kínálat kétharmadát adják 2040-re: a nap- és szélenergia az energiamix 40 százalékát adná, és további 25 százalék érkezne szállítható megújuló energiaforrásokból, beleértve a víz- és bioenergiát is.

A forrásonként lebontott, telepített energiatermelő kapacitással kapcsolatban az IEA elemzése a jelenleg tervezett intézkedések alapján azzal számol, hogy 2035 körül a telepített kapacitások legnagyobb forrását a napenergia adja, a napelemek telepített energiatermelő kapacitása pedig 2032 körül haladhatja meg a szenet, és 2035 körül a gáztüzelésű kapacitást is túlszárnyalja. A megújulók a 2040-es globális kapacitásbővítések kétharmadát teszik ki, a szélenergia-kapacitás megháromszorozódik, és az offshore szélenergia-kapacitások Európában, Kínában és az Egyesült Államokban is növekednek majd. A gáztüzelésű kapacitás a legtöbb piac esetében azonban nőhet.

  • Az IEA részletes jelentése itt érhető el. 
Neked ajánljuk
Már biztonságos, és hamarosan zöldnek is fog számítani az atomenergia? Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok A szén-dioxid nemcsak szennyező, hanem alapanyag is lehet Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam