2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több szénerőmű épül Kínában

Miközben a legtöbb ország igyekszik háttérbe szorítani a szenet, addig a Globe Energy Monitor tanulmánya szerint Kína mintegy 4,5 százalékkal növelte a szenes erőművi kapacitását. A közeljövőben ráadásul még több ilyen erőművet köthetnek hálózatra. 

Sokan már a szenes erőművek korszakának végéről beszélnek, Kínában azonban a globális trendekkel ellentétesen tovább bővülnek a szenes kapacitások. A júniusig tartó 18 hónapban 42,9 gigawattal nőttek a szenes erőművi kapacitások az országban, sorra kötik rá a hálózatra az újabb erőműveket, ráadásul

további 121,3 gigawatt szenes kapacitás van építés alatt, azokat az erőműveket a következő években kötik majd rá a hálózatra.

Az építés előtt álló kapacitások nagyjából fedezni tudnák egész Franciaország áramigényét.

Globálisan csökkennek a szenes kapacitások, Kínában egyre több ilyen erőmű termel áramot Fotó: Pexels

Kína egyébként energetikai forradalmat hirdetett meg, mivel az országban kifejezetten magas a levegő szállópor- és károsanyag-koncentrációja, a cél az, hogy folyamatosan csökkentsék a szenes erőművek arányát az áramtermelésben. Ehhez a célhoz közelebb jutottak az elmúlt években, hiszen a 2012-es 68 százalékról tavaly 59 százalékra csökkent a szenes erőművek aránya az áramtermelésen belül, 2020-ra pedig 55 százalék közelébe csökkenhet, még úgy is, hogy folyamatosan épülnek újabb szenes erőművek.

Az ország áramigénye egyre csak emelkedik, ezt pedig részben egyre több szenes erőművel elégítik ki. Az idei első 3 negyedévben Kína 40 új szénbánya megnyitását engedélyezte, és zöld finanszírozási forrásokból is támogatnak szenes projekteket.

Neked ajánljuk
Kína a valóságban próbálja tesztelni, mennyi kisméretű naperőmű kell a rendszerbe Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam