2020. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erősödő szelek, több tiszta energia

A 80-as évektől csökkent a szelek erőssége, ebben az évtizedben azonban megfordult a trend: 2010 óta ugyanis világszerte jelentősen nő az átlagos szélsebesség; ez pedig igencsak kedvez a szélerőműveknek.

Kilencezer mérőállomás adatai szerint 2010 óta világszerte jelentősen nő az átlagos szélsebesség. Ennek oka valószínűleg az óceáni és légköri áramlatok megváltozása –magyarázta Adrian Chappel, a Cardiffi Egyetem munkatársa, az eredményeket feltáró tanulmány társszerzője.

Az új tendencia természetesen kedvező a szélenergia-termelők számára. Ha töretlen marad a trend, akkor

2024-re egy adott szélturbina 37 százalékkal több áramot tud majd termelni ahhoz képest, mint ha nem lenne erősödés.

Egyre erősebb szélnek örülhetnek, ahol termelnek vele energiát Fotó: Pexels

De már az eddigi élénkülésnek is jelentős a hatása, a szakemberek szerint ez magyarázza az amerikai szélenergia-szektor hatékonyságjavulásának felét. 

A cardiffi kutatók egyébként arra számítanak, hogy idővel a szélerősség növekedésének trendje is megszakad, de legalább tíz éven keresztül azért ki fog tartani.

Neked ajánljuk
Megugrott a hazai zöldáram termelése Összefogtak a dán gazdák, hogy felújítsák az ország legrégebbi szélerőműveit Egyre fontosabb szerepe van a szélnek Dániában Lefolyótisztítás házi praktikákkal Davosban fújt riadót a német kancellár
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam