2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erősödő szelek, több tiszta energia

A 80-as évektől csökkent a szelek erőssége, ebben az évtizedben azonban megfordult a trend: 2010 óta ugyanis világszerte jelentősen nő az átlagos szélsebesség; ez pedig igencsak kedvez a szélerőműveknek.

Kilencezer mérőállomás adatai szerint 2010 óta világszerte jelentősen nő az átlagos szélsebesség. Ennek oka valószínűleg az óceáni és légköri áramlatok megváltozása –magyarázta Adrian Chappel, a Cardiffi Egyetem munkatársa, az eredményeket feltáró tanulmány társszerzője.

Az új tendencia természetesen kedvező a szélenergia-termelők számára. Ha töretlen marad a trend, akkor

2024-re egy adott szélturbina 37 százalékkal több áramot tud majd termelni ahhoz képest, mint ha nem lenne erősödés.

Egyre erősebb szélnek örülhetnek, ahol termelnek vele energiát Fotó: Pexels

De már az eddigi élénkülésnek is jelentős a hatása, a szakemberek szerint ez magyarázza az amerikai szélenergia-szektor hatékonyságjavulásának felét. 

A cardiffi kutatók egyébként arra számítanak, hogy idővel a szélerősség növekedésének trendje is megszakad, de legalább tíz éven keresztül azért ki fog tartani.

Neked ajánljuk
A szél birodalma, ahol szinte vízszintesen nőnek a fák A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne A vízparti ingatlanok a jövőben is kihívások elé állíthatják az amerikai klímapolitikát Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam