2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi lesz akkor, ha minden tervezett szénerőmű megépül?

Bár a megújuló energiaforrások használata  növekszik, még mindig épülnek újabb szénerőművek. Sok ország még mindig szénalapú erőműveket épít, és ha ezek elkészülnek, az ENSZ jelentése szerint tíz év múlva 120 százalékkal több fosszilis üzemanyagot fogunk termelni.

A jelentésből kiderül, hogy annak ellenére, hogy a megújuló energiaforrások használata folyamatosan növekszik, ez még nem garantálja, hogy a szénerőművek működése csökken majd.

A  vizsgált országok, Kína, az Egyesült Államok, Oroszország, India, Ausztrália, Indonézia, Kanada, Németország, Norvégia és az Egyesült Királyság mindegyike túl fogja nőni a párizsi klímaegyezményben meghatározott 1,5-2 Celsius-fokos célokat, ha így folytatja.

2030-ra ezek a nemzetek 150 százalékkal több szént fognak felhasználni, mint amennyit a 2 Celsius-fokos határhoz kellene.

Ráadásul az olajfelhasználás (43 százalék) és a földgáz felhasználása (47 százalék) is sokkal több lesz, mint amennyi a kitűzött céllal összeegyeztethető.

Egyre több szénerőmű épül Fotó: Wikimedia

Mi lesz, ha nem sikerül tartani a klímaegyezményt?

Már a határ elérése is elegendő lesz ahhoz, hogy jelentősen nőjön a szárazságok, áradások és extrém hőhullámok kialakulásának esélye. Jelenleg a bolygó átlag-hőmérséklete 1 Celsius-fokkal magasabb az iparosodás előtti időkhöz képest, az extrém időjárási események azonban azt mutatják, hogy már most komoly problémát jelent az éghajlatváltozás. Az IPCC szerint ugyanakkor van módszer a katasztrófa elkerülésére.

A szakértők úgy gondolják, hogy a tömeges fatelepítés, az elektromos közlekedés fejlesztése és a megújuló energiaforrások szélesebb körű használata kiemelten fontos. A kutatók szerint emellett elengedhetetlen, hogy 2030-ra 45 százalékra csökkentsük a szénkibocsátást.

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia Tartaléklángon Európa gáz- és áramfogyasztása Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam