2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmértékben csökkent a szénerőművek termelése

 A CarbonBrief szerint a világban idén összesen nagyjából 300 terawattóra árammal kevesebbet állítanak elő szénerőművekben tavalyhoz képest. Ez pedig igazi rekordot jelenthet, hiszen soha nem csökkent annyira a szénalapú energiatermelés, ahogy az előrejelzések szerint 2019-ben fog.

A CarbonBrief az év első tíz hónapjának adatai alapján becsülte meg a várható össztermelést. Az elmúlt 35 évben mindössze három olyan év volt, amikor csökkent a termelés. 2009-ben a gazdasági válság állt ennek a hátterében, 2015-ben pedig a világ legnagyobb szénfelhasználója, Kína megtorpanása.

A jelenlegi csökkenésben szerepe van az egyre inkább előretörő megújuló, nukleáris és gázerőműveknek, valamint a világgazdasági lassulásból fakadóan mérséklődő vagy egyenesen csökkenő energiaigénynek.

A gazdasági lassulás elsősorban Japánban és Dél-Koreában hatott az áramtermelésre. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban azonban látványosan erőre kapott az alternatív áramtermelés. Az EU-ban az első fél évben 19 százalékkal kevesebb szénalapú áramot termeltek, mint egy évvel korábban, a második fél évben ez a szám pedig várhatóan 23 százalékra fog nőni.

Egyetlen év alatt tehát mintegy 20 százalékkal csökken az EU szénenergia-fogyasztása.

Abszolút értékben az USA-ban volt a legnagyobb a visszaesés, miután számos szénerőművet bezártak idén. 

A szénerőművek az energiaszektor károsanyag-kibocsátásának 30 százalékáért felelnek Fotó: Pixabay

A világ legtöbb részén tapasztalható visszaesést Délkelet-Ázsia kompenzálja, ahol az előrejelzések szerint mintegy tíz százalékkal nőhet a szénenergia-termelés.

CarbonBrief szerint soha nem működtek olyan alacsony kihasználtsággal a szénerőművek, mint idén, és ez egyre kevésbé teszi őket gazdaságossá. Egy átlagos erőmű az idő 54 százalékában működött.

Neked ajánljuk
Zöldmegállapodás: bezárja szénerőműveit, megújulókba fektet Észak-Macedónia Energiabiztonság az olimpia alatt – avagy mivel hűtenek Tokióban idén nyáron? Nemzetközi Energiaügynökség: a járvány után rekordszintre nőhet a szén-dioxid-kibocsátás Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam