2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szolármenedék: a naperőművek a biodiverzitás visszaállításában is segíthetnek

Egy új tanulmány szerint a talajra telepített napelemek elősegítik a biológiai sokszínűséget. A tudósok a 75 MW kapacitású erőművek adatait gyűjtötték össze, és azt találták, hogy azok a területek, ahol ezeket elhelyezték, gazdagabbak voltak növényfajokban, kevésbé bolygatott élőhelyként működtek.

A tudósok szerint a talajra telepített erőművek vízterülettől felszabadult földsávra telepítése tovább fokozhatja a fajok számát. A nyílt terepen a fotovoltaikus erőművek meghatározott ökológiai társulásoknak képesek menedéket nyújtani. Például a brandenburgi napelemprojektek területén 25 különböző szöcskefajt találtak. A napelemek különösen alkalmasak nyári élőhelynek a kétéltűek és a hüllők számára. Számos madárfajt is azonosítottak a napelemek területein.

„A napelemerőműveknél gyakorlatilag az iparosítás előtti mezőgazdaságot imitáljuk, amely kedvez a ritka fajok megtelepedésének”

– jelentette ki a tanulmány társszerzője, Tim Peschel.

Ritka növény- és állatfajok telepszenek meg a talajra telepített erőművek alatt vagy közelében Fotó: Christina Grätz/Nagolare

Ehhez kacsolódóan már készült hasonló kutatás: az Oregoni Állami Egyetemen nemrégiben készült tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a napenergia mezőgazdasággal történő kombinálása nem csupán megoldást kínál a területhiányban szenvedő országok, például Hollandia és Japán számára, hanem képes javítani bizonyos mezőgazdasági tevékenységek hozamain és a panelek teljesítményén is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam