2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ENSZ is felszólalt Kína épülő szénerőművei ellen

A klímaváltozás elleni harcnak köszönhetően a megújulók szerepe egyre nagyobb a világ energiamixében, a nagy áttörés még mindig messze van. Kínában ugyanis még mindig újabb szénerőműveket építenének. Az ENSZ most azt javasolja az ázsiai országnak, hogy hagyjon fel az új szénerőmű-építésekkel.

Az ENSZ arra figyelmeztette a világ nemzeteit, hogy az eddigieknél többet kellene tenniük a klímaváltozás elkerülése érdekében. Kína erre válaszul ismét megerősítette elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény mellett, azonban arra már nem adott választ, hogy egészen pontosan hogyan fogják élesen lecsökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat, illetve hogy

mikor fogják befejezni a szénerőművek építését.

Kína egyelőre azt hangsúlyozza, hogy folyamatosan csökkentik gazdaságuk karbonintenzitását, azonban az mindenkinek nyilvánvaló, hogy bár csekélyebb mértékben, de folyamatosan növekedő karbonkibocsátást jelent ez Kínában, holott már csökkenő pályára kellene lassan állnia, mielőtt túl késő lesz.

Kína szerepe óriási a klímaváltozás kérdéskörében, ugyanis egyedül annyi üvegházhatású gázt bocsát ki, mint az Egyesült Államok és az Európai Unió együttvéve.

Az ENSZ is azt javasolja Kínának, hogy hagyjon fel az újabb szénerőművek építésével Fotó:Pixabay

Jövő héten rendezik Madridban az ENSZ következő klímacsúcsát, ahol arról fog szó esni, hogy mit kellene az egyes nemzeteknek tenniük ahhoz, hogy 2030-ra a felére vágják szén-dioxid-kibocsátásukat a 2018-as szinthez képest annak érdekében, hogy a párizsi egyezményben foglalt 1,5 fokos globális felmelegedés tartható legyen a 21. században. 

Neked ajánljuk
Már csak néhány európai ország kényszerül növelni a szénerőművi energiatermelést Márciusban belehúztak a villanyáram-fogyasztásba a magyarok Fukusima: Japán döntött, az óceánba engedik a szennyezett vizet Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam