2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországon is jelentős szerep vár a napenergiára

Jelentős szerepet kap a napenergia hasznosítása a hazai energia- és klímapolitikában a jövőben – közölte Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára a X. Szolár Konferencián.

Kaderják Péter kiemelte: a véglegesítés alatt álló új nemzeti energiastratégia kiemelt célja az ország energiafüggetlenségének erősítése.

Az államtitkár a jövőkép négy legfontosabb pontjaként említette a fogyasztók központi szerepét az energiastratégiában, az energiaellátás biztonságának erősítését, az energiaszektor klímabarát átalakítását, valamint gazdaságfejlesztési jelentőségű innovációs lehetőségeit.

Mint kiderült,

mind a négy pontnál fontos szerepet kap a napenergia hasznosítása.

Az államtitkár kiemelte, hogy a tervek szerint a karbonsemleges (nukleáris és megújuló alapú) hazai áramtermelés részaránya eléri majd a 90 százalékot 2040-re a jelenlegi 60 százalékról.

Kaderják Péter a többi között kitért arra, hogy a napenergia hasznosításának várható jelentős elterjedése miatt meg kell erősíteni az időjárásfüggő áramtermelés hálózati és a piaci integrációs feltételeit.

Jelentős szerepe lehet a napenergia hasznosításának Magyarországon Fotó: Freepik

Az európai és a magyar szabályozás alapján a napelemes áramtermelőknek lényegében egyenlő feltételek mellett kell majd versenyezniük a hagyományos áramtermelőkkel – hívta fel a figyelmet. 

A 2018–19-es intézkedésekről szólva az államtitkár kiemelte a kis- és középvállalkozásoknak kiírt, illetve a lakossági megújuló és energiahatékonysági pályázatok egyszerűsítését és a támogatások növelését.

„A megújuló alapú villamosenergia-termelés korábbi támogatási rendszerét a tendereztetés váltja fel. Az első METÁR-tendert már kiírták, ennek kiértékelése után 2020-tól folyamatosan jelennek majd meg új tenderek” – mondta, hozzátéve, hogy évi 2,5 milliárd forint új támogatás áll majd rendelkezésre, ami a várakozások szerint évente 150 milliárd forintnyi beruházást generálhat Magyarországon.

A konferencia fővédnöke Áder János köztársasági elnök, akinek üdvözletét, külföldi tartózkodása miatt, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága vezetője adta át a rendezvény résztvevőinek.

Neked ajánljuk
Jövőre is megéri napelemre váltani Hőkomfortmérő bábuval kutatják az ideális épület-hőmérsékletet Ezernél több e-kerékpár beszerzését támogatja a kormány Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam