2020. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fókuszban a fenntarthatóság: speciális tüzelőanyagmix a pécsi erőműben

A fenntarthatóság jegyében tovább bővíti a pécsi erőműben felhasznált energiaforrásokat a Pannon Hőerőmű Zrt. A létesítményben Mecsek Mix néven engedélyezett tüzelőanyag segítségével a korábbiakhoz képest még szigorúbb környezetvédelmi mutatók mellett termelnek energiát. 

A pécsi erőmű 49,9 MW teljesítményű faapríték-tüzelésű blokkjában évente 400 ezer tonna fás szárú biomassza – nagyobb részt erdészeti és fűrészipari maradék anyagok, faapríték, fűrészpor és napraforgóhéj – felhasználásával állítanak elő hőt és villamos energiát, jelentős részben hozzájárulva Pécs távhőellátásához, valamint az országos áramhálózat működtetéséhez.

November végétől a faapríték-tüzelésű blokkban felhasznált tüzelőanyag mintegy egynegyed részét az úgynevezett „Mecsek Mix” nevű tüzelőanyag válthatja ki.

A termék minősítéssel rendelkező, kereskedelmi forgalomban kapható minőségbiztosított tüzelőanyag biomasszát, valamint Pécsről és környékéről származó előválogatott, papírból, textilből és anyagában már nem újrahasznosítható, PVC-mentesített műanyagot tartalmaz.

A pécsi erőmű Fotó: Wikimedia

„A Mecsek Mix az alternatív tüzelőanyagok egy olyan hazai változata, amelyeket ma már széles körben alkalmaznak szerte Nyugat-Európában ún. SRF (Solid Recovered Fuel) megnevezéssel, mely szilárd újrahasznosított tüzelőanyagot jelent. A környezetbarát és biztonságos tüzelőanyagot korszerű és teljes folyamatában kontrollálható technológiával hasznosítják. Ennek révén a pécsi erőmű tüzelőanyag-ellátásának biztonsága a törvényi előírás szerinti kibocsátási mutatók és környezetvédelmi teljesítmény mellett erősíthető tovább” – mondta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Mecsek Mix lehetővé teszi, hogy a lakosság által gyűjtött háztartási hulladékok közül leválogatott, anyagában már nem újra-feldolgozható frakciót is eltérítsék a hulladéklerakóktól. Ennek az anyagnak a tüzelőanyag-gyártásba vonása és energetikai célú hasznosítása segít hosszú távon fenntarthatóvá tenni a pécsi erőmű és Pécs Város által megvalósított modellt, amelynek lényege, hogy a Pannon Hőerőmű Zrt. igyekszik a helyben szükséges energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, alternatív energiaforrásokból biztosítani.

Neked ajánljuk
Magyarország jövőjében is komoly szerepet kap a napenergia A fa az új szén? Napfény segítségével lehetne újrahasznosítani a szén-dioxidot? Egyre kevesebb víz van a magyar folyókban Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez
Tovább a forrásra: pecsma.hu
Vissza
Hírfolyam