2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jöhetnek a függőleges naperőművek is

A badeni székhelyű Axpo 2 MW-os létesítményt épít a Muttsee víztározónál a svájci Glarus kanton területén. A közműcég arra számít, hogy az erőmű jelentős áramtermelést fog fenntartani, főleg télen. 

Már számos tanulmány igazolta, hogy a fotovoltaikus rendszerek képesek jelentős mennyiségű elektromos áramot előállítani a hegyvidékeken, még a tél folyamán is. A svájci Axpo ezt akarja igazolni a 2 MW-os erőműnek a Muttsee víztározó gátján történő elhelyezésével, csaknem 2500 méteres tengerszint feletti magasságban. 

A létesítmény körülbelül 6000 modult foglal majd magában, amelyeket körülbelül 10 000 négyzetméternyi területen helyeznek majd el,

a felső modulsor dőlésszöge 77 fok, míg az aló modulsor dőlésszöge 51 fok lesz.

Az Axpo 6000 napelemmodul telepítését tervezi az Alpokban megvalósuló kísérleti projekthez Fotó: Axpo

„A muttseei gát rendkívül kedvező fekvésű a fotovoltaikus energia szempontjából” – szögezte le Christoph Sutter, az Axpo megújuló energiákért felelős vezetője.

Sutter a helyszínt különösen ideálisnak nevezte, mivel a gát déli tájolású, és rendelkezik hálózati csatlakozással. A tengerszint feletti magasság is kedvez a napenergia segítségével történő termelésnek. A cég arra számít, hogy a rendszer éves energiatermelésének körülbelül a felét a téli hónapokban fogja leadni, szemben a Svájcban található, hasonló méretű erőművekkel, amelyek csak az éves termelés negyedét nyújtják ebben az időszakban.

A köd hiánya az egyike a számos előnynek, amely a magashegységekben lévő projekteknél jelentkezik, mivel a tiszta égbolt több napsugárzást jelent. A modulok működése is hatékonyabb alacsony hőmérsékleten, emellett jelentkezik a hó miatt fellépő kétoldalas hatás is.

Neked ajánljuk
Nyilvános a nagy lakossági napelemes pályázat tervezete, két hétig bárki véleményezheti Nagyot bővült a szélenergia-szektor az Egyesült Államokban Egy kilométer mélyen bukkantak újabb szlovén barlangra Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam