2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarország áramtermelése 60 százalékban karbonsemleges

Idehaza is egyre fontosabb szerep jut az olyan energiaforrásoknak, amelyek a környezetbarát áramtermelésben segítenek: Magyarország áramtermelése jelenleg 60 százalékban karbonsemleges – 2030-ra ez az arány akár 90 százalékra emelkedhet.

„A fosszilisenergiaimport-függőségünket mérsékli minden olyan előállított gigajoule vagy gigawatt, amelyet megújuló energiaforrásból, vagy energiahasznosításból nyerünk” – idézte az M1 Kék bolygó című műsora Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkárt, aki a X. Szolár konferencián beszélt.

„Magyarország 1990-hez képest 47 százalékkal növelte a GDP-jét úgy, hogy közben hét százalékkal csökkent az energiafogyasztás, és 32 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása” – fogalmazott Áder János. A köztársasági elnök hozzátette: 21 ilyen ország van ma a világon, tehát mi elég előkelő társaságban vagyunk.

Mint hangsúlyozta,

a klímaváltozás elleni küzdelem sikere érdekében kulcsfontosságú az energiaszektor karbonsemlegesítése, valamint az országok klímasemlegessé válása.

Utóbbinak az a feltétele, hogy az adott államban csak annyi szén-dioxid kerülhet a légkörbe, amennyit a természetes elnyelők meg tudnak kötni.

Az államfő elmondta, hogy Magyarország az elkövetkezendő 10 évben megtízszerezi a naperőművi kapacitását 700-ről 7000 megawattra, és megépíti a két paksi blokkot. „Ebben az esetben a Magyarországon megtermelt elektromos áramnak a 90 százaléka szén-dioxid-mentes lesz” – fogalmazott.

A napelemek száma is folyamatosan nő idehaza Fotó: Pixabay

Ezenfelül legalább 30 százalékkal javítani kell az épületek energiahatékonyságát, a szén kivezetése megtörténik 2030-ra, a tömegközlekedésben pedig a 25 ezer lakosúnál nagyobb városokban elektromos buszok állnak majd üzembe. A kormány energetikai és klímacélkitűzéseiben hangsúlyos szerephez jut a távhőszolgáltatás fenntarthatóbbá tétele is.

Mint kiderült, a minisztérium megújította a stratégiai együttműködési megállapodását a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségével.

A cél a megfizethető, környezetbarát módon előállított távhő piaci térnyerésének elősegítése.

A klímasemleges energiatermelés tekintetében ma Magyarország jobban teljesít, mint az Európai Unió legtöbb országa, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 1990 óta harmadával csökkent.

Neked ajánljuk
Jól vizsgáztak az európai energiaszabályozó hatóságok Fordulat: Végre a lakossági termelők is megjelenhetnek az árampiacon A brit variáns elől nem lehet elbújni A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam