2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A balkáni szénerőművek is folyamatosan szennyezik Európa levegőjét

A Bankwatch jelentése szerint Szerbia, Montenegró, de még Horvátország is figyelmen kívül hagyja, hogy 15 éve drasztikus károsanyag-kontrollt ígért – ez pedig Európa levegőminőségére is hatással van.  

Amikor 2005-ben létrehozták az Európai Energiaközösséget, az EU és annak közvetlen szomszédai úgy döntöttek, hogy előbbi pénzügyi támogatásával (is) utóbbi országokban is elkezdik fokozatosan visszaszorítani az áramtermelő, illetve és hőtermelő erőműveinek károsanyag-kibocsátását. A jelentés szerint

a jellemzően nyugat-balkáni régió országaiban (Szerbia, Montenegró, Koszovó, Románia) működő 16 erőmű ugyanis a kontinens legszennyezőbb ipari infrastruktúrái közé tartozik jelenleg is.  

Az eredeti  céldátum 2018 volt, de mint az a Bankwatch jelentéséből is kiderül: mindebből vajmi kevés sikerült. Sőt a szerb, koszovói, észak-macedón és bosznia-hercegovinai szénerőművekről beérkezett adatok tanúsága azt mutatja, hogy a kibocsátások 2016 óta nőttek.

Szénerőművekkel nehéz véghez vinni a klímaváltozás elleni harcot Fotó: Pixabay

Ezek az országok jellemzően lignitre és kőszénre épített energiaellátásra rendezkedtek be az elmúlt évtizedekben, így hiába az olyan újító projektek, mint az albán lebegő naperőműé, ha az energiamixben az utóbbi évtizedben ezekben az országokban strukturális korszerűsítések helyett jó, ha a ígéretes kezdeményezésekre futotta. 

Szerbia egyedül nem képes megugrani a kibocsátási plafont kén-dioxidból, és Bosznia-Hercegovinával együtt számolva az eredeti maximális kibocsátási szintek két-háromszorosát is produkálták. A szálló por mennyiségi limitjét sem sikerült tartani, amely 60 százalékkal lett több, mint a 11 000 tonnásként meghatározott felső határ. 

A Bankwatch azt sürgeti, hogy a por- és a kén-dioxid-csökkentés érdekében az egész régióban drasztikus változásokra van szükség. Kéntelenítő berendezésekre és az olyan beruházásokra, amelyek a hatékonyságnövelés mellett az egészségre gyakorolt káros hatások minimalizálását biztosítják. A fosszilis erőműveknek mindezek elérése érdekében a kötelező minimumok helyett a legújabb EU-előírásokat kellene megcélozniuk.

Neked ajánljuk
Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek Hátra arc, avagy füstölgő német szénerőművek A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam