2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedes rekordot dönthet Európa napelemes kapacitása

A SolarPower Europe statisztikái szerint a napelemek vonatkozásában az idei év lehet a kontinens eddigi legjobb éve 2010 óta – a kapacitások bővülése éves összehasonlításban eléri a 104 százalékot. 

Mint kiderült, Spanyolország állt az idei kapacitásnövekedés élére, és jó úton jár a 4,7 GW bővítés eléréséhez, a kereskedelmi testület első, Európai uniós napenergia-piaci körkép (EU Market Outlook for Solar Power) című jelentésében foglaltak szerint. Németország 2019-re 4 GW bővítést vett tervbe, ezt követi Hollandia 2,5 GW-tal, és Franciaország 1,1 GW-tal.

„A napelemek virágkorukat élik az Európai Unióban” –

fogalmazott a SolarPower Europe vezérigazgatója, Walburga Hemetsberger. 

A kereskedelmi testület előzetes statisztikáiból az látszik, hogy Európa szolárágazata közel áll a 2010 óta legjobb év eléréséhez, mivel az EU tagállamai erőfeszítéseket tesznek a 2020-ra kitűzött, kötelező érvényű nemzeti megújulóenergia-célkitűzések elérése érdekében. Ahogy az iparági csoport megjegyezte, a 28 tagállamból 26 több napelemet fog telepíteni ebben az évben, mint tavaly, és ez elsősorban a versenyképes költségeknek tulajdonítható, mivel a napenergia gyakran bizonyul a legolcsóbb alternatívának az új energiakapacitások terén – állítja a szervezet.

Európa halad az évtizedes rekord, a 16,7 GW új napelem-kapacitás elérése felé Fotó: Pixabay

A statisztika szerint az év végére az Európai Unió várhatóan összesen 131,9 GW napenergia-kapacitással fog rendelkezni, ez az előző évinél 14 százalékkal magasabb. A SolarPower Europe kiemelte, hogy több új fotovoltaikus kapacitás épült idén a kontinensen, mint bármely más elektromos áramot előállító technológia.

Míg Spanyolországé az elsőség az új kapacitásokat tekintve – ezt a koronát 2008 óta most először nyerte vissza –, a SolarPower Europe Lengyelországot emelte ki annak rendkívüli ütemű növekedéséért. A szervezet arra számít, hogy az ország telepített napelem-kapacitása idén a négyszeresére emelkedik.

Michael Schmela, a SolarPower Europe vezető tanácsadója és piaci adatokért felelős vezetője az előttünk álló éveket úgy jellemezte, hogy „valóban rendkívüli a napenergia Európában történő hasznosítása szempontjából”.  „A minden rekordot megdöntő évre 2022-ben számítunk” – tette hozzá a szakember. 

Neked ajánljuk
Az IEA szerint 2021-ben globálisan emelkedhet a szén iránti kereslet Drasztikusan csökkent az olaj- és gázfúró kutak száma A Renault vezeti az európai villanyautók piacát A klímaváltozás témája 2020-ban is sokat hozott azoknak, akik hittek benne Fokhagyma: vírusölő, immunerősítő, méregtelenítő
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam