2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mennyi napelem termel Magyarországon?

Hazánkban is folyamatosan nő a napelemek száma – ez azt is előrevetíti, hogy a megújuló energiának nemcsak most, de az elkövetkező évtizedekben is fontos szerepe lehet a magyar villamosenergia-termelésben.

A Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által készített legfrissebb statisztika alapján Magyarországon jelenleg 1144 MW beépített napelemes termelőkapacitás működik. Ennek a számottevő mennyiségnek pedig nagyjából 38 százaléka (kb. 388 MW) háztartási méretű kiserőműként (HMKE) termeli az energiát.

A HMKE-k számát tekintve

már több mint 50 000 napelemes rendszerrel szerelt háztető van hazánkban.

Tovább nőhet a hazai napelemek száma Fotó: Pixabay

Az 50 kW alatti termelési kapacitású, kisfeszültségen csatlakozó napelemes rendszerekből csak tavaly 10 700-at telepítettek. A 2019-es pontos számokra még várni kell, de a piac dinamikája alapján meglepetés volna, ha a bővülés idén nem haladná meg az újabb 10 ezernél is több hálózatra kapcsolást.

A KKV-s pályázati lehetőségek és az MFB0-s lakossági lehetőségek miatt várhatóan a 2018-as év mutatója is túlszárnyalásra kerül, ami a hálózatra kapcsolt rendszerek számát illeti.

Magyarországon körülbelül 2,7 millió db ingatlan található, melyeknek közel fele alkalmas arra, hogy napelemet telepítsenek rá.

Neked ajánljuk
11 ezer család számára biztosíthat tiszta energiát a Nógrád megyei napelempark Bécs még több napelemet akar Az ember lesz az új akkumulátor? Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam