2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Spóroljunk a fűtésen huzatfogóval!

A városi szén-dioxid-kibocsátás 82 százalékát épületeink hűtése-fűtése teszi ki, így fontos, hogy ezek megfelelően legyenek szigetelve. A tél közeledtével egészen egyszerű trükkökkel is csökkenthetjük a fűtéshez szükséges energiamennyiséget, például egyszerűen elkészíthető huzatfogóval.

Mi az a huzatfogó párna? Egy az ablakba tökéletesen illeszkedő, hasáb alakú, tömör szivacs, bevonva valamilyen textillel. Ennyi az egész! A célja, hogy a rosszul záródó ablakoknál megállítsa a huzatot.

Bármilyen mintával elkészíthetjük a saját huzatfogónkat Fotó: Pinterest

Hogyan készítsük el saját, karácsonyi hangulatú huzatfogónkat? A Hegyvidék újság a varrohaz.hu háziasszonyát, Majoros Zsuzsát kérdezte.

Hozzávalók: 

  • szivacs vagy bármilyen más töltőanyag: vatta, polisztirol gyöngyök, vlies,
    valamilyen vastagabb vászon, érdemes használt ruhát nézni hozzá,
  • varrógép (de kézzel is meg lehet varrni)
  • tű, cérna, olló

Elkészítés

Mérjük le az ablakot. Fontos, hogy a párna beférjen és pontosan illeszkedjen! Ennek érdekében 1-2 centivel hosszabb párnát készítsünk. Vágjuk ki a megfelelő méretű téglalapot. Hosszában hajtsuk félbe, színt színnel szemben, majd gombostűzzük össze a széleket. Varrjuk végig az egyik hosszanti és az egyik rövidebb oldalt. Az egyik rövidebb oldal maradjon szabadon. Itt töltjük bele a töltőanyagot, ami lehet szivacs, szivacsdarab, vlies, vatta vagy polisztirolgyöngy.
Varrjuk be a végét, és már készen is vagyunk!

Neked ajánljuk
Rekordméretű volt a növekedés a háztartási méretű kiserőművek terén Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.hu
Vissza
Hírfolyam