2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Halálcsillag 2,5 milliárd háztartást láthatna el tiszta energiával

A megújuló energia világát is sikerült meghódítania a Csillagok háborújának. Persze, csak képletesen. Az E.ON ugyanis kiszámította: ha a filmből ismert Halálcsillagot napelemekkel borítanák be, az 2,5 milliárd háztartás energiaellátását tudná biztosítani.

Az a hatalmas fotovoltaikus rendszer, amelyet Kína a század közepére szándékozik keringési pályára állítani, várhatóan több gigawatt villamos energiát szolgáltat majd, amelyet a tervek szerint mikrohullámok formájában továbbítanak majd a Földre. Ez azonban mind semmi ahhoz képest, amennyi energiát a Star Wars híres Halálcsillaga tudna termelni, ha napelemekkel borítanák be a felületét.

A Csillagok háborúja történetének első részében a hatalmas harci állomás átmérője körülbelül 160 km.

Ha a Birodalom a Halálcsillag naphoz legközelebbi oldalát használná energiatermelésre, akkor körülbelül 40 000 km²-es lenne ennek a hasznosítható felülete.

Ebben már természetesen figyelembe vették a karbantartási és szellőztető aknák, valamint a védelmi rendszerek által felhasznált felületet is.

Halálcsillag Fotó: LUCASFILM

Az E.ON napenergia-szakértőinek számítása szerint az E.ON Solar modulok az egyenként nagyjából 1,75 m²-es felületükkel és 171,4 MWp/km²-es villamos teljesítményükkel ezen a felületen körülbelül 6,8 terawatt teljes termelési kapacitást eredményeznének.

Ha a modulok a nap 24 órájában a Nap felé fordulnának, akkor az előállított energia elegendő lenne 2,442 milliárd földi háztartás energiaellátására is (legalábbis amelyeknek az éves fogyasztása 2500 kWh).

Az űrsaga harmadik részében a birodalmi mérnökök ismét túlszárnyalták korábbi önmagukat, és az új harci állomást 900 kilométeres átmérőjűre növelték. A fenti feltételekkel az új Halálcsillag akár 218 000 terawattnyi energiát is termelhetne, ami így

körülbelül tízszerese lenne a Föld teljes mai energiaigényének.

Így a számítások szerint még az Erő rossz oldala sem állhatna a napenergia optimális kihasználásának útjába. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam