2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Napelemfólia került egy bécsi metrómegállóra

Az osztrák főváros közlekedési vállalata, a Wiener Linien kísérleti jelleggel napelemfóliát telepített a bécsi Ottakring metróállomás tetejére. Az így nyert energiát a mozgólépcsők, liftek és a világítás működtetésére használják. A szolárfólia nagy előnye, hogy sokkal könnyebb és rugalmasabb, mint a hagyományos modulok. 

A 360 négyzetméteres berendezés teljesítménye 60,3 kilowattpeak, és

évi 62 000 kilowattórányi áramot termel, mellyel évente több mint 21 tonnányi szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet.

A napelemfóliák ötször könnyebbek, mint a hagyományos napelemmodulok, ráadásul rugalmasak is, így kiválóan megfeleltek a helyszín statikai és villámvédelmi követelményeinek. A metróállomás tetejéről származó zöldáramot helyben használják fel: a mozgólépcsőket, lifteket, valamint a világítást működtetik vele.

Rugalmas napelemmodulok kerültek a bécsi metrómegálló tetejére Fotó: Wiener Linien/Johannes Zinner

Az osztrák fővárosban egyébként már csaknem minden villamos és metró egyben egy kis erőmű is: a fékezéskor felszabaduló energiát ugyanis visszacsatolják az egyenáramú hálózatba, így a közelben található járművek az induláshoz felhasználhatják a keletkezett extra energiát. A villamosok esetében már az energiaszükséglet 30 százalékát fedezik ily módon.

Az EfficienCE projekt célja, hogy az európai városok mobilitási szolgáltatói drasztikusan csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátásukat. A programban hét uniós országból tizenkét partner vesz részt – közlekedési vállalatok, önkormányzatok, egyetemek és mobilitási szakértők. A program befejezéseként, 2022-ben a résztvevők ajánlásokat fogalmaznak meg, hogy milyen intézkedésekkel lehet 2050-re 60 százalékkal csökkenteni a közösségi közlekedés károsanyag-kibocsátását Európában. 

Neked ajánljuk
Fűtsünk okosan! Néhány éven belül belül a napenergia lehet Európa legnagyobb energiaforrása Napelemes kamiont tesztel a Scania Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam