2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2040-re megújulóenergia-központ lehet Fukusimából

Kilenc évvel a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája, a fukusimai atomerőmű reaktorblokkjának leolvadása után a helyi vezetés úgy döntött, hogy megújulóenergia-központtá alakítja a térséget. Ha minden jól megy, 2040-re az egész környék száz százalékban megújuló energiával működhetne. 

A 2,75 milliárd dollárból megvalósuló projekt keretében 11 naperőművet és 10 szélerőművet építenek a nukleáris katasztrófa óta elhagyott mezőgazdasági termőterületeken.

A 2024-re kiépülő erőműveket nyolcvan kilométeres hálózat kötné össze Tokió és környéke áramellátásával – ezt korábban a fukusimai atomerőmű biztosította.

A tervek szerint az új erőművek teljes kapacitása 600 megawatt, egy átlagos atomerőmű termelésének kétharmada lenne.

A 4-es reaktorblokk Fotó: MTI/EPA/Ohszumi Tomohiro

Japán országosan is csökkenteni készül az atomenergia részarányát az ország energiaellátásában. Ez az atomkatasztrófa előtt 33 százalék körüli volt, 2030-ra 20-22 százalékra csökkentenék, illetve pillanatnyilag növelnék, mert a fukusimai katasztrófa után lezárt 54 japán reaktorból csak kilenc indult újra.

Neked ajánljuk
Németország 2030-ra áramszükséglete 80 százalékát megújulókból fedezné Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam