2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2040-re megújulóenergia-központ lehet Fukusimából

Kilenc évvel a világtörténelem egyik legsúlyosabb atomkatasztrófája, a fukusimai atomerőmű reaktorblokkjának leolvadása után a helyi vezetés úgy döntött, hogy megújulóenergia-központtá alakítja a térséget. Ha minden jól megy, 2040-re az egész környék száz százalékban megújuló energiával működhetne. 

A 2,75 milliárd dollárból megvalósuló projekt keretében 11 naperőművet és 10 szélerőművet építenek a nukleáris katasztrófa óta elhagyott mezőgazdasági termőterületeken.

A 2024-re kiépülő erőműveket nyolcvan kilométeres hálózat kötné össze Tokió és környéke áramellátásával – ezt korábban a fukusimai atomerőmű biztosította.

A tervek szerint az új erőművek teljes kapacitása 600 megawatt, egy átlagos atomerőmű termelésének kétharmada lenne.

A 4-es reaktorblokk Fotó: MTI/EPA/Ohszumi Tomohiro

Japán országosan is csökkenteni készül az atomenergia részarányát az ország energiaellátásában. Ez az atomkatasztrófa előtt 33 százalék körüli volt, 2030-ra 20-22 százalékra csökkentenék, illetve pillanatnyilag növelnék, mert a fukusimai katasztrófa után lezárt 54 japán reaktorból csak kilenc indult újra.

Neked ajánljuk
Feláldozni a természeti értékeket az egyre több energia megtermelése érdekében? Kína globális éllovas a napenergiás kapacitások telepítésében Még van sofőr, de már nem ér a műszerfalhoz Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam