2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezek Magyarország legnagyobb napelemparkjai

Magyarországot is sikerült meghódítania a napenergiának: ahogy globálisan, úgy hazánkban is egyre nagyobb teljesítményű napelemparkokat hoznak létre, mivel a megújuló energia iránti igény folyamatosan nő. Mutatjuk a legnagyobbakat.

Jelenleg a legnagyobb napelempark a Paksi Atomerőmű szomszédságában elhelyezkedő MVM paksi naperőmű a maga 20,6 MW beépített teljesítményével. A napelemfarmot 9 milliárd forint befektetéssel hozták létre egy 50 hektáros területen.

Az erőmű által előállított éves energiatermelés 8500 háztartás számára biztosít tiszta energiát.

Magyarország legnagyobb naperőműve Fotó: MTI/Sóki Tamás
  1. A második és harmadik helyen az új mátrai naperőművek állnak a maguk 20 MW-os teljesítményével. Ez a két napelemfarm Bükkábrányban és Halmajugrán található mintegy 30-33 hektáros területen. Mindkét naperőmű egy bányaművelést követően rekultivált területen fekszik, így területhasznosítás szempontjából is kiemelt hatékonyságú és innovatív projektnek számítanak. A két napelempark közötti lényegi különbség, hogy míg a bükkábrányi naperőmű 255 W névleges teljesítményű panelokból épült, addig a halmajugrai már 355 W-os elemekből készült el. Ez azt jelenti, hogy előbbi 72 ezres panelszámmal, míg utóbbi 64 ezer napelemmel képes ugyanakkora teljesítmény előállítására.
  2. A negyedik helyen az MVM felsőzsolcai naperőműve található, mely szintén 20 MW beépített kapacitással bír. A 45 hektáron elhelyezkedő létesítmény nagyjából 9 milliárd forintból készült el, és közel 74 ezer db napelemből áll.
  3. Az ötödik helyen a MET százhalombattai napelemparkja található a maga 17,6 MW-os kapacitásával, amely a tervek szerint tovább is bővíthető. A Dunai Solar Park 40 hektáron terül el, és 25 millió euróból épült fel.
  4. A hatodik legnagyobb a Mátrai Erőmű Visontán épült 16 MW-os naperőműve, amely 2015-ben hazánk legnagyobbja volt.
  5. A hetedik pozícióban a tiszaszőlősi naperőmű áll, amely jelenleg 11,6 MW teljesítményű, de tervek szerint a következő években ütemezett összteljesítménye elérheti az 50 MW-ot.
  6. Nyolcadik a MOL Füzesgyarmati naperőműve, mellyel párhuzamosan a társaság Tiszaújvárosban és Százhalombattán is fejleszt. A napelemparkokat az olajtársaság az alulhasznosított ipari területein hozza létre. E három erőműnek az összteljesítménye eléri a 18,38 MW-ot.
  7. A kilencedik helyen az Alteo naperőművei szerepelnek. A vállalat 2018 novemberében helyezte üzembe a 4 MW-os monori naperőművét, 2019-ben pedig két további, a balatonberényi és nagykőrösi telephely is megkezdte működését, ami további 7-7 MW-os naperőmű-beruházást jelent.
  8. A tizedik helyet jelenleg a Solar Markt Kft. csepregi és vépi erőműve tölti be. A két napelempark együttesen 10 MW teljesítményű. A vállalat további hálózatbővítést tervez, mellyel rövid távon el kívánja érni az 50 MW-os összteljesítményt.
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam