Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A napelemek évente 11 ezer tonna szén-dioxidtól mentik meg a bécsieket

A Wien Energie 2019-ben annyi napelemet telepített Ausztriában, mint az elmúlt 10 évben összesen. Ennek köszönhetően immár 14 000 háztartást látnak el napenergiából előállított árammal, amely évente 11 000 tonna szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

Bécs energiaszolgáltató vállalata, a Wien Energie tavaly több mint 50 új napelemrendszert telepített. 

A napenergia segítségével Bécs elérheti a 2030-ig kitűzött klímacéljait.

„Rákapcsoltunk a napelemek kiépítésére. A Wien Energie 2019-ben annyi napelemrendszert telepített, mint amennyit az elmúlt 10 évben összesen. Ma már több mint 200 naperőmű működik, és átszámítva 14 ezer háztartást látnak el zöldárammal” – mondta Michael Strebl, a Wien Enegie ügyvezetője.

A Bécsben telepített napelemek összterülete eléri az 500 ezer négyzetmétert, amely mintegy hetven focipályának felel meg  Fotó: Pixabay

A berendezések összesen 35 GWh áramot termelnek évente, ezáltal 11 000 tonna szén-dioxidtól kímélik meg a környezetet. Bár a Wien Energie a gazdasági szereplőkkel is együttműködik, különös hangsúlyt fektet a városlakók bevonására is. A társasházak tetejére telepített napelemeknek köszönhetően ma már több mint 530 háztartás használ helyben előállított zöldáramot, de nagy sikerük van a közösségi naperőműveknek is. Ezzel párhuzamosan maga a napelemes technológia is gyorsan fejlődik. A bécsi Tenger Háza (Haus des Meeres) tetején már kétoldalas napelemmodulokat használtak, az Ottakring metróállomás tetejére pedig napelemfóliákat telepítettek – erről itt írtunk bővebben.

Neked ajánljuk
Egyre több békési háztetőn van napelem Tudta? 600 000 000 négyzetméternyi napelem van a világon A gyalogosok fővárosa Csatlakozz te is! Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam