2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 ezer embert láthatnak el tiszta árammal a most átadott veszprémi napelemparkok

Óriási, huszonegy napelemparkból álló beruházást adtak át Veszprémben. A megújuló létesítmény összességében 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd. 

A projekt kapcsán Varga László, az MVM Zöld Generáció Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az országosan tervezett 110 naperőműből 94-et már megépítettek.

A most átadott 21 erőmű Bicskén, Bodajkon, Csókakőn, Csornán, Fertőszéplakon, Győrváron, Kajárpécen, Kisbéren, Komáromban, Kőszegen, Nagyvázsonyban, Öskün, Várpalotán, Veszprémben és Zalaegerszegen működik – emelte ki Varga László.

Mint mondta,

a naperőművek használatával a villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása, valamint az üvegházhatású gázok mennyisége is csökkenthető, így a klímavédelmi célok eléréséhez is jelentősen hozzájárul a beruházás.

A napenergia sokat segít a klímavédelmi célok elérésében Fotó: Freepik

A kiserőművek teljesítménye egyenként fél megawatt, az élettartamuk pedig 25 év. Az  MVM-csoport országosan megépülő 110 naperőművének összes kapacitása meghaladja a 100 megawatt beépített teljesítményt, ezek az egységek évente több mint 110 gigawattóra áramot termelnek majd – derült ki az ügyvezető tájékoztatásából.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy a város 2011-ben elfogadott klímastratégiáját Európai Klímasztár díjjal ismerték el, ami jól mutatja Veszprém elköteleződését a klímavédelem mellett.

Neked ajánljuk
Így működnek az izlandi geotermikus erőművek 2030-ra a háromszorosára nőhet hazánk napenergia-kapacitása Praktikus adományt kapott a veszprémi kórház Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam